Mii de credinciosi catolici au participat la procesiunea de Florii din Capitala, in ciuda vremii mohorate

Ultima actualizare: 01-04-2015 07:02
Mii de credinciosi catolici au participat la proce...
Mii de credinciosi catolici au participat la proce...

Catolicii din toata lumea sarbatoresc duminica Floriile, ziua in care, acum mai bine de doua milenii, Mantuitorul Isus a intrat in cetatea Ierusalimului si a fost recunoscut ca Mesia, salvatorul lumii.

In amintirea acestui moment, la Bucuresti si in alte mari orase din tara, mii de preoti, calugari, maicute si credinciosi au mers in procesiune, cu ramuri inflorite in maini.

Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit: "Incepem impreuna cu intreaga Biserica celebrarea misterului Pascal."

De dimineata si pana aproape de pranz, Capitala a stat sub o ploaie marunta si rece. S-a imbunat si vremea, spun credinciosii, cand sute de oameni au inceput sa se roage impreuna.

Floriile dau startul Saptamanii Patimilor, pentru enoriasii romano-catolici, reformati si luterani. La Ierusalim, la Vatican si pretutindeni in lume primul moment e ceremonia de sfintire a ramurilor- de maslin, palmier sau de salcie, cum sunt cele purtate de credinciosii romani.

Vremea ploioasa in zi de sarbatoare e insa trimisa tocmai ca sa testeze credinta. Enoriasii catolici au plecat zambind in procesiune, iar pasii lor au fost insotiti de cantece pentru Mantuitorul Iisus.

Daniel Bulai, consilier Arhidieceza romano-catolica: "Cu aceasta procesiune solemna pe strazile Bucurestiului, credinciosii intra in Saptamana Sfanta. Hristos este speranta noastra, este viata noastra, este libertatea noastra."

O ora si jumatate a durat procesiunea la care s-au alaturat, treptat, crestini plecati cu alte treburi de la casele lor; unii, fara sa fie de rit catolic, au simtit, pur si simplu, chemarea.

Preotii au batut de trei ori in usa Catedralei Sfantul Iosif, inainte ca ea sa se deschida. Gestul simbolizeaza redeschiderea portii Paradisului, prin sacrificiul lui Cristos. Pelerinii au fost primiti in lacas, pentru liturghia Floriilor.

Duminica viitoare vor celebra Pastele, si tot atunci crestinii ortodocsi sarbatoresc Floriile.

Floriile, sarbatorite si la Vatican

O slujba impresionanta de Florii a avut loc la Vatican, unde zeci de mii de credinciosi au sarbatorit duminica de dinaintea Pastelui Catolic, alaturi de Papa Francisc.

Papa Francisc si ceilalti prelati au imbracat mantii de un rosu aprins, pentru a evoca jertfa Mantuitorului pe cruce. Iar crestinii au adus cu ei frunze de palmier, aidoma celor cu care a fost intampinat Mantuitorul in Ierusalim, inainte de arestarea si crucificarea sa.

Suveranul pontif nu i-a uitat nici pe cei 150 de oameni care si-au pierdut viata in accidentul aviatic din Alpii francezi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO