Miel Schwartzkopf si berbecut Suffolk pentru masa de Paste. De ce au renuntat bucatarii la merinos


Ultimul update: Luni 29 Aprilie 2013 06:53
Data publicarii: Vineri 26 Aprilie 2013 19:34
Categorie: Stiri Sociale

Inainte sa alegeti mielul de Paste, nu ar strica sa stiti cateva ponturi. Candva, mandria ciobanilor romani, merinosul din Dobrogea a inceput sa piarda din suprematie.

Il concureaza rasele noi de berbecuti din Anglia sau Germania, care s-au incrucisat cu mioarele autohtone. Carnea lor are mai putin seu, iar gustul de oaie este atenuat, declara bucatarii.

Ciobanii din zona Sibului au adus intre turcanele pe care le cresc din mosi stramosi si berbeci dintr-o rasa germana, buna de carne. Dupa sute de ani de transhumanta, mielul Schwartzkopf sau "cap negru" il bate de departe pe cel neaos. La cinci luni, cantareste 30 de kg.

Ioan Moga, reprezentant ferma oi: "Cotletul e plin de carne si gustul este mai bun".

Si bucatarii confirma ca muschiul este mai bine dezvoltat la rasa nemteasca, iar grasimea, nesemnificativa. De aceea, carnea nici nu are ce sa caute la cuptor. Pret de cateva ore, locul ei este intr-un bait de arome care sa o fragezeasca, apoi zece minute pe gratar.

Augustin Tircop, bucatar: "Cotletele de miel se pot servi cu garnitura de cartofi aurii cu rozmarin, legume provensale, sos de menta sau pur si simplu cu mujdei de usturoi''.

Si in Alba, tigaia autohtona s-a incrucisat cu un berbec din Anglia. Mieii care s-au nascut din aceasta familie mixta sunt mai voinici.

Ioan Moga, crescator de oi: "Au o carne cu mult mai frageda, cu mult mai gustoasa si fara grasime multa, unii spun ca seamana cu carne de vitel".

Intre rondele aurii de ceapa peste care a fost presarata boia, carnea de berbecut Suffolk se pregateste la ceaun. Bucataresele din Ardeal au un secret.

Irma Moga, sotia fermierului: "Nu bagam nicio lingura, deci nu mestecam...".

Cu cimbru si menta alunga mirosul de oaie si moldovenii. La Botosani, mielul pentru friptura de Paste este din rasa Caracul. Se pune la fiert, se trece prin vin, cimbru si boia piscatoare, dupa care se lasa la cuptor cat sa prinda gustul condimentelor.

Cornelia Manastireanu, bucatar sef : "Mirosul de oaie se simte foarte putin si e foarte gustoasa si frageda".

Merinos ramane mandria ciobanilor din Dobrogea. Chiar daca are carcasa mai mica, este mult mai indesat. De exemplu, la aproape trei luni are 15 kilograme de carne macra fata de 10, cat are o turcana sau o tigaie.

Tags: miei, paste,

VIDEO PROTVPLUS.RO