Campionatul Mondial ii ridica din fata calculatorului pe copii. Preturile platite de parinti pentru a-i trimite sa faca sport
Intr-o lume in care jocurile pe calculator par sa-i fi acaparat pe tineri, studiile arata totusi ca 57 la suta dintre copiii din Romania practica diverse activitati sportive
Ce-i drept, doar unul din 6 face sport de performanta. Explicabil insa, in conditiile in care putini parinti isi permit sa-i sustina financiar sa faca tenis sau dans, de exemplu. Deocamdata, favoritele celor mici raman fotbalul si artele martiale.
Oricum extrem de iubit, in plin Campionat Mondial, fotbalul atrage si mai multi adepti. Fie ca vorbim despre cursuri speciale, fie de meciuri organizate pe terenuri inchiriate, pustii cauta sa afle secretul golului perfect.Numai la acest club din Bucuresti au loc saptamanal 3 antrenamente. Pentru asta parintii platesc 100 de lei pe luna. Fotbalul este insa cel mai ieftin.
Si totusi, potrivit unui studiu recent, un sfert dintre copiii romani care fac sport de performanta au ales inotul, desi e mai costitor. Un instructor ne explica insa si avantajele pentru cei mici: „Este un sport complet care le dezvolta musculatura, organismul, sanatatea in general”
Ana Maria si-a inscris de curand ambele fetite si e mandra de rezultatele obtinute in cateva saptamani. „Este foarte important sa ai o viata activa si un stil de viata sanatos iar sportul este o componenta foarte importanta”, spune ea.
Pentru Cezar, in schimb sportul alb inseamna pasiune. La 6 ani a primit prima racheta si de atunci castiga trofeu dupa trofeu. Recunoaste ca performanta Simonei Halep l-a ambitionat, insa idolul sau este altul. „As putea spune ca e Rafael Nadal, mi-as dori poate in prima suta ATP, dar e mult de munca pana acolo”.
Citeste si: Sute de copii, inspirati de Simona Halep, vor sa faca tenis
Si scrima poate fi o optiune. Iata-i pe acesti copii care manuiesc floreta ca niste muschetari. „Au spirit combativ, au multa vointa, au multa dorinta de a se intrece si acest sport ofera aceste lucruri intr-un cadru foarte foarte sigur”, spune un instructor.
Fie ca vorbim de fotbal, inot, gimnastica sau tenis, inainte de a va inscrie copilul la sport trebuie sa luati in calcul nivelul lui de dezvoltare dar si personalitatea. Unii copii prefera sportul de echipa in timp ce altii vor performante individuale, spun specialistii. Este importanta si varsta. Un debut timpuriu poate deveni frustrant. Specialistii recomanda miscarea sustinuta de la 5-6 ani. Nu neglijati nici aspectul financiar: activitatile sportive pot costa intre 200 de euro si 800 de euro pe luna.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, fotbal, inot, sport, cursuri, sanatate, performanta, scrima, calculator,
Dată publicare:
10-07-2014 19:06