Sportul este benefic pentru memorie. Descoperirea recenta a cercetatorilor

Sport

Persoanele care nu fac miscare si au probleme de sanatate, cum ar fi afectiuni cardiovasculare si pulmonare, se confrunta cu un risc mai mare de a suferi piederi de memorie.

Cercetatorii din Statele Unite au descoperit ca riscul de a dezvolta probleme de invatare si memorie este "semnificativ mai mare" in cazul persoanelor cu afectiuni cardiovasculare decat in cazul persoanelor cu o sanatate a inimii "medie sau ideala", conform Mediafax.

In acest sens, exercitiile fizice joaca un rol esential pentru sanatatea creierului, o serie de factori de risc pentru bolile de inima fiind, de asemenea, asociati cu declinul cognitiv.

Studiul, publicat in Journal of the American Heart Association, a descoperit ca persoanele cu cele mai grave afectiuni cardiace prezentau un risc mai mare de probleme la testele de invatare, memorie si fluenta verbala decat persoanele cu o sanatate cardiaca mai buna.

La studiu au participat 17.761 de persoane, cu varsta minima de 45 de ani, care, la inceperea experimentului, prezentau functii cognitive normale si nu aveau un istoric de accident cerebral. Functia lor mintala a fost evaluata timp de patru ani.

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Sanatatea inimii a fost evaluata pornind de la o serie de factori, inclusiv fumatul, dieta alimentara, activitatea fizica, indicele de masa corporala, tensiunea arteriala, nivelul colesterolului total si cel al glucozei.

Fiecare dintre factori a fost evaluat ca fiind slab, mediu sau ideal.

Dupa ce au luat in calcul diferentele de varsta, sex, rasa si educatie, cercetatorii au identificat o deteriorare cognitiva la 4,6% dintre voluntarii care aveau cele mai slabe punctaje ale sanatatii inimii.

In schimb, acest declin cognitiv a fost inregistrat intr-o proportie de 2,7% la persoanele cu profiluri de sanatate medii si de 2,6% in cazul celor care aveau cea mai buna sanatate a inimii.

"Chiar si atunci cand sanatatea cardiovasculara ideala nu este atinsa, nivelurile intermediare sunt preferabile nivelurilor reduse, in ceea ce priveste o functie cognitiva mai buna", a spus coordonatorul studiului, epidemiologul Evan Thacker, de la Brigham Young University.

Evan Thacker a spus ca diferentele au fost observate indiferent de rasa, sex, afectiuni cardiovasculare preexistente sau regiuni geografice, desi scoruri mai mari ale sanatatii cardiovasculare au fost mai ridicate in randul barbatilor, al persoanelor cu un nivel crescut de educatie, cu venituri mai mari si al celor care nu prezentau afectiuni de acest tip.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Campionatul Mondial de Fotbal, Brazilia 2014. Cum se vede competitia din mahala:
Campionatul Mondial de Fotbal, Brazilia 2014. Cum se vede competitia din mahala: "Tara mea, orasul meu, Raiul meu, Iadul meu"

Brazilia a intrat deja in lumina reflectoarelor, ca gazda a celui mai important eveniment fotbalistic in patru ani, Campionatul Mondial de Fotbal 2014. De departe, cel mai mediatizat si totodata controversat oras este Rio de Janeiro.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.