A început să dispară reticența de a merge la psiholog: "Depresiile nu sunt rare"


Ultimul update: Luni 09 Septembrie 2019 20:08
Data publicarii: Luni 09 Septembrie 2019 19:53
Categorie: Stiri Sociale

Tot mai mulți adolescenți merg la consiliere psihologică, din proprie inițiativă, ori sfătuiți de părinți.

Iar acest lucru este îmbucurător, pentru că societatea modernă îi împinge pe copii noștri, tot mai devreme, spre situații care-i consumă. Din fericire, a început să dispară reticența de a merge la psiholog. Sfaturile specialiștilor, iar în unele cazuri tratamentele indicate, îi salvează pe tineri.

Deși credeau că dețin controlul, părinții unei adolescente de 14 ani au decis să apeleze la psiholog, după ce fiica lor nu s-a adaptat la noul colectiv când a început liceul.

Mama adolescentă : „Îi spuneam lasă că o să treacă, sigur e vorba despre altceva, iar când am adus-o la terapie, lucrurile s-au schimbat. Am observat prin discuțiile cu terapeutul și exercițiile pe care le făceam împreună că a început să fie mult mai deschisă către oameni și să reușească să interacționeze mult mai ușor."

Din fericire, tot mai mullti părinți realizează că sprijinul unui psiholog cerut la timp, poate face mult bine.

Mamă: „Adolescenții ajung cel mai adesea la psiholog din cauza unor probleme care îi macină, a slabei comunicări cu membrii familiei, ori a consumului de substanțe interzise. Depresiile nu sunt rare. ”

Jeni Chiriac, psiholog: „Se confruntă cu o maturizare precoce datorită și expunerii la informație. Sunt unii părinți care aveau în trecut dilema a ceea ce înseamnă eșecul lui în educația copilului și au descoperit că terapeutul este un ajutor în plus care le propune soluții reale la probleme reale."

Pentru rezultate vizibile este nevoie de cel puțin 10-12 ședințe, de timp, răbdare și suport din partea familiei, atrag atenția specialiștii.

Madeleine Negoiță, psihoterapeut: „Psihoterapia este diferită de tratament, implică alte tehnici. Lucrăm în grupuri și facem dezvoltare personală sau unu la unu în cabinet."

Tarifele variază între 100 și 200 de lei pentru o ședință individuală care durează aproximativ o oră.

La nivelul întregii țări există și centre de educație emoțională și comportamentală care oferă consiliere gratuită atât pentru adolescenți cât și pentru părinți, prin intermediul organizației Salvați Copiii. Potrivit datelor furnizate de ONG, numai în primele luni ale anului aproape șapte sute de copii au beneficiat de terapie specializată, iar părinții au fost integrați în programe de educație parentală.

Mihaela Dinu, coordonator Centru de Educare Emoțională și Comportamentală: „Pot merge de la tulburări somatice până la tulburări de comportament. După evaluare se decide dacă se merge pe consiliere și psihoterapie sau îndreptăm spre serviciile de psihiatrie."

Specialiștii spun că mulți adolescenți apelează la servicii private și nu la psihologii școlari, de frică să nu se afle și să fie judecați de cei din jur. Și asta pentru că în România mersul la psiholog nu face încă parte din normalitate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Cum tratăm dependențele. Cele 15 minute definitorii în lupta cu tentațiile
Ce trebuie să faceți ca să aveți cu adevărat un concediu reușit. Sfaturile psihologilor
Anxietatea este o boală care apare în copilărie. Care sunt cauzele apariţiei
VIDEO PROTVPLUS.RO