Motivul pentru care medicii romani au inceput sa se mute in mediul rural. "Nu gasim in spitale mai mari ce gasim aici"
"Conditiile de lucru sunt foarte bune" - asta vor sa auda medicii, ca sa fie convinsi sa lucreze in mediul rural. Dar conditii intr-adevar decente pentru specialisti se gasesc doar in cateva orase mici sau comune din tara.
Primariile sprijina spitalele cu fonduri, le ofera medicilor locuinte si chiar locuri de munca pentru partenerii de viata.
Spitalul orasenesc Ineu e un exemplu pentru toate spitalele din tara. Unitatea cu 13 sectii a fost inaugurata in 2010, iar de atunci utilitatile sunt platite de primarie.
Intre timp 19 medicii s-au mutat aici dupa ce edilii le-au pus la dispozitie locuinte, ba chiar si locuri de munca pentru sotiile lor.
Monica Mang, manager spital orasenesc Ineu: "Noi le oferim apartamente ANL din partea primariei, le oferim conditii bune in apartamente, chiria este foarte mica si bineinteles infrastructura pe care o avem aparatura noua"
Larisa s-a mutat din Timisoara la Ineu pentru a profesa ca medic neonatolog, fara sa stea pe ganduri.
Doctor Larisa Halves, medic: "Conditiile din spital sunt foarte bune, colectivul la fel, ne descurcam foarte bine."
Spitalul orasenesc Ineu deserveste o zona cu 60.000 de locuitori. Medicii si pacientii se declara multumiti de conditiile gasite aici - lucru rar intalnit la noi in tara.
Doctor Kuffa-Chis Bassam, medic: "Este un spital nou, dupa standarde europene si laborator modern si tot ce am avut nevoie de medicamente si materialul sanitar, avem tot la dispozitie"
Barbat: "Nu gasim nici in Arad sau spitale mai mari ce gasim la spitalul din Ineu."
Conditiile bune de lucru le-au tentat si pe doua tinere din Alba sa se intoarca si sa profeseze in locurile in care au copilarit la tara, dupa ce si-au incheiat studiile in centre universitare.
Cu putin sprijin localitatea Valea Lunga are mai nou un cabinet stomatologic modern si o farmacie. Primaria le-a pus tinerelor la dispozitie o cladire reabilitata.
Mihaela Ciocanea, proprietara farmacie: "A fost foarte important ca autoritatile mi-au pus la dispozitie un spatiu, eu investind doar in mobilier si marfa, medicamente."
Sorina Morariu, medic stomatolog: "Oamenii nu erau educati sa vina la o consultatie stomatologica, mergem la medic doar cand ne doare."
Pacienta: "Acum e foarte bine, inainte trebuia sa mergem la Blaj cam 15 km, aici ne facem programe la domnisoara doctor."
Cladirea in care functioneaza cabinetul stomatologic si farmacia a fost primita de autoritati ca donatie de la o localnica.
Femeia a cerut ca spatiul sa fie dat in folosul comunitatii. Edilii au investit peste 200.000 de lei in reabilitarea cladirii ca sa le convinga pe tinere sa se mute la sat.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, primari, sat, mediul rural, comune,
Dată publicare:
16-11-2016 19:02