Medici la sate, o raritate in Romania. Conditiile impuse de doctori pentru a da asfaltul pe noroi

Dată publicare: 29-01-2015 17:46
Dată actualizare: 01-02-2015 02:29


Doctorul ramane doar o iluzie pentru romanii care traiesc la tara. Numarul medicilor de la sat este de 10 ori mai mic fata de cel al specialistilor care ii ingrijesc pe oraseni, se arata intr-un raport recent al ''Aliantei pentru Sanatate''.

Nimic neobisnuit, atata vreme cat nu sunt platiti in plus, nu li se ofera cazare si nici conditii de munca. Tocmai de aceea, ministrul Sanatatii vrea sa le ofere sporuri si de 200%, numai sa dea asfaltul pe noroi.

"Eu nu pot sa ii urez domnului doctor decat bun venit in Turceni, avem nevoie de medici, mai ales pe partea de urgenta", spune primarul din Turceni.

Un inceput timid de negociere intre primarul din Turceni si un medic din Targu Jiu. Edilul incearca sa-l convinga pe doctor sa lucreze la spitalul orasenesc. Disperarea este justificata. Camera de garda este inchisa in lispa de doctori dispusi sa faca naveta, daramite sa se mute intr-o zona miniera.

Pana acum nici un medic nu a fost dispus sa se mute cu totul la Turceni, iar o parte din salariu il da pe benzina.

Pana nu va exista un serviciu de urgenta, cazurile grave sunt urcate in ambulanta si transferate la Craiova sau Bucuresti. Evident ca sunt lesne de inteles motivele pentru care posturile de la sate sau din orasele mici nu sunt atractive.

Bianca Horea, medic rezident UPU Timisoara:  "Probabil ca as avea pretentia sa mi se deconteze un abonament lunar de transport sau, daca nu se poate asa, sa mi se ofere o chirie acolo, o locuinta".

Cei din Ministerul Sanatatii vor ca printr -un ordin, aflat acum in dezbatere publica, sa- i convinga pe doctori sa migreze la tara.

In prezent doar cei 5 doctori, care lucreza in localitatile din Delta si fac naveta, au obtinut sporuri de 100% si castiga in medie 10.000 lei lunar datorita numarului mare de asigurati inscrisi pe lista.


VIDEO PROTVPLUS.RO