Marea "gunoiada": UE ne mai pasuieste inca un an!
Romania a scapat de amenda chiar daca nu a fost harnica deloc! Pana joi ar fi trebuit sa inchidem toate gropile de gunoi care polueaza mediul, asa cum ne-a cerut Uniunea Europeana de cativa ani.
Nu s-a intamplat insa acest lucru, iar oficialii Comisiei Europene se arata intelegatori si nu ne obliga sa platim 200.000 de euro pe zi.
Ne-au mai acordat un an ca sa ne achitam de obligatii. Aceasta este ultima sansa ca sa intram in randul tarilor civilizate care nu arunca deseurile pe camp.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In acest moment sunt peste 250 de gropi de gunoi in toata tara. Numai 20 dintre ele respecta normele europene si sunt ecologice. Restul ar fi trebuit inchise pana astazi, dar oficialii nu s-au grabit. Ministrul mediului a gasit vinovatii.
Angajamentele au fost luate in urma cu 5 ani si de atunci primarii s-au mai schimbat, dar situatia a ramas aceeasi. De exemplu, la Drobeta Turnu Severin, nu a fost amenajata nici pana acum o groapa ecologica. Exista insa proiecte.
Ca sa fie inchisa, o groapa de gunoi trebuie astupata cu un strat gros de pamant astfel incat deseurile sa ramana ingropate la adancime. Una ecologica trebuie sa aiba o geomembrana din plastic prin care lichidul, numit levigat, sa nu se poata scurge.
Acest lichid trebuie strans prin conducte speciale. Tot prin conducte va fi adunat si biogazul rezultat din fermentatia gunoiului.
Doar 20 de astfel de gropi exista in Romania. Ar mai fi nevoie de inca 39, pe care autoritatile trebuie sa le amenajeze in urmatorul an. Altfel, pregatesc banii de amenzi: 200.000 de euro pe zi.