Mare atentie. Vezi cum sa depistezi daca ai un calculator-zombie
Iti merge calculatorul greu, a facut cineva cumparaturi de pe contul tau ori de pe adresa de mail pleaca automat mesaje? Atunci sunt sanse mari ca laptopul personal sa se fi transformat intr-un zombie, adica intr-un calculator controlat de altcineva.
In fiecare zi, in toate lumea 400.000 de computere o iau razna. Ce ar trebui sa faceti ca sa nu aveti astfel de probleme?
Prima masura, spun specialistii firmelor de securitate IT, este sa va instalati un antivirus si sa il actualizati permanent. In acelasi timp, folositi parole greu de ghicit, nu numele vostru, informati-va si actualizati-va produsele software, nu va dati datele confidentiale prin e-mail sau in scris, chiar daca vin prin sursa considerata sigura.
Altfel, calculatorul poate fi controlat de un hacker care din exterior se conecteaza la el. Asta face ca atunci cand accesati o pagina de Internet sau lucrati la computer sa aveti surpriza sa descoperiti ca acesta functioneaza incredibil de lent.
In acest timp, hackerul copiaza sau descarca fisiere, fura informatii de pe retea sau cumpara produse in numele vostru.
Cu ajutorul computerului zombie, hackerul poate accesa la nesfarsit pagini de net care il platesc daca face asta. De cate ori intra un potential client, el primeste o suma mica. La milioane de accesari, veniturile sunt pe masura.
Cea mai mare retea de calculatoare zombie a fost destructurata anul acesta . Avea nu mai putin de trei milioane de calculatoare zombie controlate de un tanar de 23 de ani, din Slovenia. Profitul? Impresionant. Doar pe un singur computer au fost gasite datele de pe cardurile a 800.000 de oameni.
Retele de calculatoare zombie se pot inchiria sau vinde, evident, tot intre infractori pe o perioada relativ scurta, in care se pot comite insa sute sau mii de infractiuni fara ca proprietarii adevarati sa stie ceva.