Marș în Capitală pentru apărarea femeilor abuzate de parteneri
În fiecare săptămână o femeie din România este violată de partenerul care îi face viaţa un iad. Este realitatea cruntă pe care ne-o dezvăluie un studiu recent.
Deşi ONG-urile cer de peste doi ani introducerea unui ordin de protecţie provizoriu care să le dea putere poliţiştilor să îndepărteze pe loc un agresor de victima abuzată, modificările încă se discută în Senat. Pentru a cere schimbări urgente sute de oameni au mărşăluit sâmbătă pe bulevardele din Capitală.
Aflată într-un divorţ violent şi cu două fiice minore alături, o femeie a cerut în urmă cu 13 ani ajutorul autorităţilor pentru a scăpa de bătăile soţului. A primit însă sprijin pe termen lung doar din partea ONG-urilor.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Victimă: "Era foarte agresiv soţul şi atunci, da, ajungeam la poliţie, dar ei nu ştiu decât să te ajute pe moment. Poliţia mi-a recomandat fundaţia."
Nu este singurul exemplu. Agresiuni împotriva femeilor au loc zi de zi, pe stradă sau la serviciu. Chiar şi aşa, doar 34 de bătăuşi au fost condamnaţi anul trecut, asta deşi s-au depus peste 18 mii de plângeri.
Sute de oameni au ieşit în stradă în Bucureşti pentru a le cere autorităţilor să schimbe legislaţia. Vor în primul rând introducerea ordinului de protecţie provizoriu, care să le permită poliţiştilor să îi îndepărteze pe loc pe agresori de victime. De cele mai multe ori, femeile agresate sunt nevoite să rămână în aceeaşi locuinţă cu partenerii violenţi, până când procurorii emit ordinele de protecţie.
Andreea Braga, director ONG: "Teoretic, în 72 de ore se obţine ordinul de protecţie, este o perioadă în care femeia nu are suport, în care femeia nu are protecţie."
Nevoie urgenţă este şi de centre specializate în care să fie adăpostite şi îngrijite femeile abuzate.
Cristina Horia, preşedinte ONG: "În acest moment, sunt opt judeţe în care nu există niciun adăpost, iar acolo unde sunt, nu există locuri suficiente."
Activiştii cer şi mai multe măsuri de prevenţie.
Conf. univ dr. Oana Băluţa, activist: "Dacă ai ratat zona de prevenţie, ai ratat de fapt generaţii întregi care se vor confrunta cu violenţa pentru că nu schimbi norme sociale."
Modificările legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie se află acum în dezbatere în comisiile din Senat.