Manualele de religie se vor schimba de anul viitor. Ce modificari va face Ministerul Educatiei
"Vom regandi programa la religie". Iata pozitia oficiala a Ministrului Educatiei, care a cazut la intelegere cu Patriarhul Daniel si cu reprezentantii celorlalte culte.
Cu totii vor analiza in ce masura unele paragrafe, despre iad sau osanda, din cele 45 de manuale de religie, ii pot speria pe elevi.
Continutul cartilor nu este insa singurul aspect controversat. Sunt parinti care spun ca cei mici sunt nevoiti sa stea la ora de religie ortodoxa, pentru ca nu se gasesc profesori pentru cultele minoritare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Toate cele 45 de manuale care acopera cele 18 culte de stat sunt in vizorul Ministerului Educatiei.
Asta dupa ce au fost semnalate formulari mai putin inspirate despre pacat, osanda, iad si vindecare.
Pentru ca aproape 90% dintre romani se declara crestini ortodocsi, au prioritate consultarile cu Patriarhia Romana.
Dintre cei 3.100.000 de elevi inscrisi in aceasta toamna in invatamantul preuniversitar, in jur de 2.800.000 vor avea printre obiectele de studiu si disciplina religie ortodoxa.
Pentru toate nivelurile, de la pregatitoare pana la clasa a XII-a, sunt in total 18 manuale. Elaborate de comisii ale Ministerului si apoi aprobate de Sfantul Sinod Ortodox.
Pentru celelalte 17 culte oficiale avem alte 27 de manuale. Ortodoxia are insa, pentru unii ani de studiu, 2-3 manuale alternative.Inainte de inceperea scolii, profesorul le primeste pe toate si alege ce vrea.
In caz ca familia se declara atee, problema se rezolva cu o simpla cerere catre directorul scolii.
Astfel, daca ora de religie este ultima ora din ziua respectiva, elevul poate pleca acasa, iar daca urmeaza si alte ore, copilul poate sta la sala de lectura pana cand se termina ora de religie.
Mai dificil e pentru cei care nu sunt ortodocsi. Daca lipsa profesorilor nu poate fi rezolvata, este treaba ministerului sa se asigure ca mesajul insista mai mult pe valori si mai putin pe frica de pedeapsa divina.
Orice schimbare ar urma sa fie operata insa abia anul scolar viitor.