Mancarea asiatica, pe locul doi in topul celor mai comandate preparate on line in Romania. Avantajele bucatariei japoneze
Deschisi provocarilor culinare, tot mai multi romani prind curaj si gusta din spectacolul bucatariei asiatice. Se orienteaza in special spre gastronomia japoneza iar sushi, acest amestec de orez si peste sau alte ingrediente crude, e cel mai cautat.
Ca le place aceasta experienta o demonstreaza numarul in crestere al restaurantelor cu specific, dar si faptul ca mancarea asiatica a fost pe locul doi in topul celor mai comandate preparate on-line, dupa bucataria romaneasca. Bucataria japoneza inseamna sanatate si spectacol. Unul gastronomic, mai ales daca alegem un restaurant cu mese teppan, in care bucatarii gatesc la vedere pe plitele incinse la 300 de grade.
Ichiro este proprietarul unui mic restaurant din zona Floreasca. Dragostea pentru o romanca l-a adus din Tokyo la Bucuresti iar dorul de casa l-a facut sa investeasca intr-un loc in care se gatesc rețetele mamelor japoneze.
Ichiro Yuki, proprietar restaurant: "Toate restaurantele japoneze vand sushi pentru ca este mult mai la moda. Noi nu ne focusam pe sushi, ne focusam pe mancarea de zi cu zi, nu este la fel de acceptat ca sushi, dar oamenii incep sa inteleaga".
Alegeri 2024
14:49
Calendar alegeri 2024. Când sunt alegerile parlamentare și prezidențiale, turul 2
13:49
Lista candidaților înscriși la alegerile parlamentare 2024. Cine candidează pentru Camera Deputaților și Senat
13:33
Candidații înscriși la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților. LISTA cu cine candidează în județul tău
12:23
Candidații înscriși la alegerile parlamentare pentru Senat. LISTA cu cine candidează în județul tău pentru un post de senator
Pe langa peste si fructe de mare, gasim in bucataria japoneza pui, porc sau rata. Carnea facuta in baie de ulei este marinata in ghimbir si sos de soia, cea in tigaie se prepara cu aceleasi ingrediente, dar si cu unt, iar la gratar, se adauga un sos dulce. Cautata este si supa miso, pe baza de soia, care poate fi pregatita in fel si chip. Pranzul costa in jur de 50 de lei de persoana, iar cina merge spre 100 de lei.
Mancarea din acest mic restaurant l-a convins pe John, un asiatic crescut in Australia, sa devina din client fidel, ajutor de bucatar. Este indragostit de gatit, dar si de o romanca pe care a cunoscut-o online si care l-a convins sa vina in Bucuresti.
John, ajutor de bucatar: "Am crescut mancand multa mancare japoneza, multa mancare asiatica, este foarte proaspata, foarte curata"
Intreaga filosofie a mancarii japoneze este despre o alimentatie echilibrata. Ingredientele trebuie sa fie proaspete, orezul nu lipseste aproape de la nicio masa, iar sosul de soia este peste tot. Poate de aceea Japonia este tara cu cea mai mica rata a obezitatii din lume.
Mihaela Bilic, nutritionist: "Soia este un bob magic, soia este un bob care contine aproape toti aminoacizii esentiali asa cum sunt prezenti in carne, peste, oua, chiar daca este o vegetala, are 20-22 la suta proteina."
Dar calatoriile exotice le-au deschis romanilor drumul si spre alte experiente culinare, cum ar fi mancarea thailandeza traditionala. Experientele culinare asiatice nu sunt cele mai ieftine, iar cei mai multi clienti au venituri peste medie. Dar piata exista. Doar in Capitala, sunt peste 20 de restaurante japoneze.
George Butunoiu, specialist restaurant: "Au inceput sa apara si in Bucuresti in special in zona Dorobantilor, sunt concentrate restaurante japoneze si asiatice, facute ca la ei acolo."
Varianta mai ieftina o reprezinta fast food-urile. Un vietnamez stabilit in Romania vinde celebra supa pho bo - din oase de vita fierte ore-n sir, la care se adauga ceapa, paste din orez, fileuri subtiri de carne si tot felul de condimente. Cerere mare este si pentru sandvisul banh mi, cu bucati de carne de porc prajita, declarat de Lonely Planet cel mai bun din lume. Costa 14 lei.
Chinh Nguyen Huy, proprietar fast food: "Pentru fiecare punct de vanzare avem 3 sute de clienti pe zi"
Pentru sushi, puteti merge si in marile centre comerciale. In hipermarketuri, va puteti face propriul platou. In functie de preferinte, o bucata costa intre 1,5 lei si 3,5 bucate. Cele mai mari vanzari sunt in weekend. Doar la acest stand, in 2 zile, se vand 1500 de bucati.
Conform unui studiu realizat de foodpanda.ro, in 2016, mancarea asiatica s-a plasat pe pozitia a doua in topul celor mai comandate preparate online de catre romani, dupa bucataria romaneasca.