Gala caritabila de box la Iasi. Zece familii cu copii ce sufera de sindromul Down au primit ajutor

Ultima actualizare: 05-03-2017 06:59

Lectie de solidaritate oferita de 20 sportivi din Iasi, care au reusit sa vina in sprijinul copiilor cu sindrom Down. In loc sa daruiasca martisoare, tinerii au urcat in ring si au participat la o gala de box organizata in scop caritabil.

Inainte sa inceapa luptele, un grup de copii si adulti cu sindrom Down au reusit sa emotioneze publicul: au valsat si au demonstrat ca stiu sa lupte cu boala exact ca niste campioni.

Dupa multe ore de antrenament si luni sau chiar ani de terapie, dansatorii i-au sensibilizat pana la lacrimi pe cei care au tinut sa le daruiasca cel mai frumos cadou de 1 Martie. Si parintii au fost in sala, coplesiti de emotie. Pentru cei mai multi singurul venit este indemnizatia de handicap, iar o sedinta de terapie poate ajunge la o suta de lei. Genul acesta de ingrijire necesita perioade lungi, uneori intreaga viata.

Iulia Maftei, parinte: "Este foarte, foarte greu. Pe masura ce inainteaza in varsta au fel de fel de probleme si trebuie sa fim atenti, sa le dam atentie, dragoste. Cu 293 (lei), 340 (lei) cat este acum, ce sa faci? Nici nu poti sa ii iei o incaltaminte ca lumea. Este foarte greu..."

In ring au urcat 20 de tineri pasionati de de box, iar la sfarsit fiecare victorie a fost dedicata unui copil cu sindrom Down.

Gala de box denumita sugestiv Facem sindromul "knock Down" a fost organizata pentru zece familii din Iasi, care au copii diagnosticati cu acest sindrom.

Mioara Iordache, presedinte Asociatia Renasterea: "Parintii au nevoie in primul rand de consiliere, sa afle ce inseamna exact sindromul Down. Sprijinul financiar este reprezentat acum de indemnizatia de asistent personal sau insotitor."

Chiar daca par lipsiti de aparare si firavi, in unele situatii cei cu sindromul Down dovedesc contrariul si surprind cu hotararea si puterea lor.

Reporter: "Care e scopul evenimentului?"
Dragos Ilici, presedinte Asociatia La Timp: "Sa ne facem simtita prezenta, noi ca parinti ai copiilor cu sindrom Down si in al doilea rand sa sprijinim familii care sunt in nevoie."

Pretul unui bilet a fost de 20 de lei, iar banii stransi si donatiile vor fi folositi pentru terapie.

Iulian Botez, organizator: "Evenimentul este unul caritabil, l-am pregatit de aproape doua luni. Meciurile de box sunt cireasa de pe tort, dar scopul sensibil este tombola pentru copiii cu sindrom Down."

In Romania traiesc aproximativ 30.000 de persoane cu sindromul Down.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO