Moment istoric la Palatul Regal: Regele Mihai si-a serbat ziua de nastere. Klaus Iohannis a fost prezent la eveniment

Dată publicare: 18-11-2014 17:51
Dată actualizare: 02-03-2016 17:07


In istoria Romaniei s-a scris, miercuri, inca o pagina. Majestatea Sa, Regele Mihai Intai, a iesit in balconul Palatului Elisabeta pentru a-si saluta musafirii veniti sa-i spuna "La Multi Ani!"

Totul a inceput in jurul orei 11.00, atunci cand sute de persoane s-au indreptat spre Palatul Elisabeta din Bucuresti, pentru a fi alaturi de Regele Mihai I, care, pe 25 octombrie, a implinit 93 de ani. Totodata, pe 8 noiembrie, de Sfintii Mihail si Gavril, Regele Mihai I si-a sarbatorit onomastica.

Cu cateva minute inaintea orei 12.00, regele Mihai a iesit in balconul Palatului Elisabeta, alaturi de principesa mostenitoare Margareta si de principele Radu. Acestia au salutat multimea in timp ce fanfara "Muzica Reprezentativa a Armatei" a interpretat Imnul Regal.

Zambitor si curios, foarte atent sa recunoasca, parca, prin multimea adunata in Curtea Palatului Elisabeta, chipuri cunoscute, Regele Mihai i-a salutat si pe cei mai mici, dintre invitati.

Aparitia regelui Mihai I la balconul Palatului Elisabeta a atras ropote de aplauze din partea multimii, care a umplut gradina resedintei Familiei Regale.

Dupa acest moment simbolic, Majestatea Sa l-a invitat la pranz pe presedintele ales, Klaus Iohannis.

"Este un moment istoric, este prima iesire publica a majestatii sale de anul acesta", a relatat de la fata locului Mihai Peticila, corespondentul Stirilor Pro TV.

Emotionat, Regele Mihai a parut surprins in clipa in care lumea adunata la Palat a inceput sa-i cante "La Multi Ani!"

Atent la oaspetii care au raspuns invitatiei sale, Regele a salutat mai multe persoane din multime.

"Sanatate ii doresc si sper, inca, sa se intoarca la carma tarii", a marturisit actrita Carmen Tanase, prezenta la eveniment.

"Cred ca este o idee foarte sanatoasa aceasta a monarhiei, iar Regele este un om cum din pacate nu mai sunt in zilele noastre. La multi ani, majestate", a fost mesajul unui tanar din multime.

Un exemplu de simplitate, noblete si viziune, Regele Mihai a parut relaxat, curios si in ciuda vremii friguroase, a stat in fata multimii minute in sir.

La a doua iesire, peste 200 de porumbei si-au luat zborul, ca un semn al libertatii. Unul dintre porumbei a ramas, inexplicabil, deasupra Majestatii Sale.

La eveniment a putut participa oricine, iar intrarea in gradina regala a fost libera.

Cunoscut pentru verticalitate si demnitate, Regele a facut astazi un alt gest simbolic: l-a invitat la Palat pe noul presedinte Klaus Iohannis. Acesta a sosit la ora 13 fix, ora exacta la care era asteptat. I-a daruit Principesei Margareta un buchet cu orhidee si trandafiri si a respectat protocolul ca la carte, facand un pas in lateral, fara sa-i intoarca spatele Altetei Sale, la momentul fotografiei.

Aceasta a fost prima intalnire intre Regele Mihai si Klaus Iohannis.

Majestatea Sa Regele Mihai nu si-a serbat ziua de nume pe 8 noiembrie, asa cum a facut in ultimii 4 ani, pentru ca atunci eram in campanie electorala, iar regulile Casei Regale interzic membrilor ei implicarea in viata politica.

Pentru prima data in istorie, Majestatea Sa are o astfel de intalnire la Palatul Elisabeta cu un presedinte ales, la doar 3 zile de la momentul votului prin care poporul a decis cine-i va fi conducatorul. La pranzul regal, discutiile au fost si in romana dar si in limba germana. Radacinile comune ale amandurora au facut ca aceasta intalnire sa fie un arc peste timp.

Strabunicul Regelui Mihai, nemtul Carol I de Hohenzolern a devenit primul rege al Romaniei pe 10 mai 1866. A avut cea mai lunga domnie, timp de 48 de ani. Viziunea sa a modernizat statul roman, iar respectul castigat atunci de Romania in randul Europei i s-a datorat in intregime. Bunicul Regelui Mihai, Ferdinand, a continuat reformele si a scris istoria interbelica a Romaniei Mari, adica momentul de glorie la care cu totii ne raportam ca la un ideal chiar si astazi. Iar Regele Mihai, la cei 93 de ani, a ramas un reper moral si un exemplu de demnitate in anii tulburi ai tranzitiei.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO