Maia, Capy si Bongo, patrupedele care au adus speranta in vietile unor nevazatori. Cainii insotitori, prea putini in Romania
Viata unor tineri nevazatori s-a schimbat gratie celor mai fideli prieteni ai oamenilor, cainii. De cativa ani, o asociatie din Satu Mare dezvolta un program de dresaj pentru caini care sa-i ghideze pe cei care si-au pierdut vederea.
Maia, Capy si Bongo lucreaza deja cu astfel de persoane, iar in tara, ca ei, mai sunt 7 catei. Prea putini in comparatie cu cei peste 100 de mii de romani care au probleme cu vederea.
Petrica nu poate decat sa si-o inchipuie pe Maia. Este complet nevazator, dar de cand a cunoscut-o, in viata sa a aparut parca un licar de speranta. Maia i-a devenit ghid si il ajuta sa mearga oriunde in oras.
"El are nevoie de foarte multa afectiune si ii ofer foarte foarte mult timp, pentru ca si el, la randul lui, tot timpul lui mi-l ofera mie, pentru a ma ajuta sa ma deplasez oriunde am nevoie", povesteste Petrica despre catel.
Capy, un alt catel cu experienta, este de aproape un an ajutorul de nadejde pentru Ana Maria. L-a primit gratuit de la o fundatie din Satu Mare, care a dezvoltat un program special de dresaj pentru caini insotitori.
"Nici nu consideram ca un caine ghid poate sa iti ofere atat de mult ajutor. Pot sa spun ca mi-a schimbat total viata de zi cu zi", este de parere Ana Maria.
"Ne antrenam cu 3 caini. Capy este un catel cu experienta, pentru ca de anul trecut din decembrie l-am predat si de atunci se descurca singur impreuna cu Ana Maria", explica dresorul Zoltan Szabo.
In urmatorii doi ani, asociatia din Satu Mare si-a propus sa dea gratuit altor nevazatori inca trei caini gata antrenati. Pregatirea unuia singur dureaza insa doi ani, iar la noi sunt prea putin cei care dezvolta astfel de programe. In lipsa lor, in jur de 100 de mii de persoane, care traiesc intr-o lume intunecata, se descurca doar cu bastonul. Iar problemele sunt pe masura.
"Au strigat: hai mai mai repede, treci mai repede. Am avut parte si de oameni care au crezut ca vin de la pescuit si m-au intrebat daca am prins ceva", isi aminteste Istvan, o alta persoana nevazatoare.
Daca patrupedele le vin in ajutor, nevazatorii se plang ca au in continuare probleme din partea oamenilor. Mai exact, li se interzice accesul cu animale in magazine, de exemplu, sau in unele mijloacele de transport in comun, chiar si atunci cand este vorba de cainii insotitori.