Mai putini dementi, daca am fi mai educati si am manca mai multe fructe!
Pana la 40% din cazurile de dementa ar putea fi evitate printr-un nivel ridicat de educatie, dar si prin combaterea diabetului si depresiei si prin consumul de fructe si legume, potrivit unui studiu.
Dementa este o boala care cauzeaza pierderea memoriei si confuzie in gandire. Afecteaza peste 800.000 de oameni din Marea Britanie, cei mai multi fiind in varsta si jumatate dintre ei fiind diagnosticati cu Alzheimer - cea mai obisnuita forma a dementei.
Studiul efectuat recent, pe un esantion de circa 1.500 de persoane, a revelat faptul ca un nivel ridicat de educatie ar putea duce la reducerea numarului cazurilor de dementa cu 18% in urmatorii sapte ani, intrucat se crede ca studiul face creierul mai flexibil si il ajuta sa lupte impotriva simptomelor Alzheimer.
De asemenea, rezultatele cercetarii mai arata ca eradicarea diabetului si depresiei si cresterea consumului de fructe si legume duc la o scadere cu 21% a cazurilor de dementa descoperite recent.
Eliminarea depresiei are cea mai mare contributie, reducand cu peste 10% cazurile de dementa.
Cu toate acestea, legatura dintre depresie si dementa nu este clara pentru autorii studiului, publicat online in British Medical Journal. La studiu au participat 1.433 de oameni, cu varste de peste 65 de ani, care locuiesc in sudul Frantei si care au fost recrutati intre 1999 si 2001.
Cei patru factori evidentiati de studiu pentru reducerea cazurilor de dementa par sa aiba un impact mai mare decat controlarea riscului genetic de dementa. Astfel, pasii de urmat de responsabilii in sanatate ar fi incurajarea invatamantului, tratarea simptomelor de depresie si monitorizarea timpurie a intolerantei la glucoza si a rezistentei la insulina, potrivit doctorului Karen Ritchie, neuropsiholog la Institutul National de Cercetare Medicala din Franta.
Desi cauzele exacte ale dementei nu sunt deocamdata cunoscute, au fost identificati mai multi factori de risc, precum: bolile cardiovasculare, atacul cerebral, hipertensiunea, obezitatea, diabetul si colesterolul mare.