Mai bine de jumătate dintre turiştii care au mers la mare au stat "la negru"
Hotelierii de pe litoral au făcut bilanţul sezonului estival, iar cifrele au scos la lumină un adevăr dureros. Mai bine de jumătate dintre turiştii care au mers la mare au stat în locuri de cazare neînregistrate.
Staţiuni precum Costineşti, Vama Veche şi 2 Mai apar în statistici doar cu câteva locuri de cazare, când, în realitate, au primit mii de romani. Aceeaşi analiză arată că, în mai şi iunie, când a plouat des, afacerile hotelierilor au fost salvate de turiştii care şi-au plătit sejurul cu tichete de vacanţă.
În vară, peste un milion de turişti şi-au petrecut vacanţă pe litoralul românesc, arată datele oficiale. Creştere este de doar 8% faţă de anul trecut. Statisticile, spun hotelierii, nu îi includ, însă, şi pe cei care s-au cazat la negru ori au stat în apartamente şi vile din Mamaia, Costineşti, 2 Mai şi Vamă Veche.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dacă este să luăm în considerare numărul oficial de locul de cazare, respectiv 121.280, înseamnă că litoralul românesc a fost ocupat integral de turişti doar zece zile din cele 90 de vară, ceea ce este greu de crezut. Hotelierii spun că au fost cel puţin şase weekend-uri extrem de aglomerate, cu sute de mii de turişti cazaţi în alte locuri decât cele înregistrate oficial.
Dovada că mulţi români au stat "la negru" pe litoral o găsim la Costineşti. Staţiunea are oficial doar 5.000 de locuri de cazare, dar în iulie şi august, pe plajă şi în apă, turiştii erau unul lângă altul. Doar o parte dintre ei stăteau la hoteluri. Restul, la particulari.
Dragoş, reprezentant Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc: "Sunt foarte multe spaţii de cazare neclasificate şi scăpate de controlul fiscal. Probabil am ajuns la 60% faţă de numărul locurilor clasificate."
Aceeaşi situaţie a fost şi în 2 Mai, Mangalia şi Vamă Veche, unde doar câteva locuri de cazare sunt acreditate.
Analiza hotelierilor arată şi că în mai şi iunie, când că plouat frecvent, afacerile de pe litoral au fost salvate de românii care au primit tichete de vacanţă.
Filis Curtseit, hotelier: "Au reprezentat cam 6% pe întreg sezonului, dar au umplut mai ales capetele de sezon."
Anul acesta, cele mai căutate staţiuni au fost Mamaia, Eforie Nord şi Venus, care au şi acum turişti.
Turist: "E prima dată când venim aşa toamna la mare. N-am mai probat."
Turist: "Am zis să mă bucur până mai încep facultatea, încep pe 1 octombrie, şi să profit de vremea asta frumoasă cât a mai rămas."
Hotelierii susţin că în sudul litoralului, în special în Jupiter şi în Saturn, numărul celor care vin în concediu cu familia a continuat să crească. Aceşti turişti sunt atraşi în zona de hotelurile de patru şi cinci stele, deschise după modelul celor din Turcia sau Bulgaria.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: litoral, statiuni, hoteluri, turisti romani, hotelieri,
Dată publicare:
20-09-2018 19:17