”Mă așteptau pe holuri cu pungi”. Protest al profesorilor față de cadourile de Mărțișor

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce părinţii se sfătuiesc de zor câţi bani să strângă pentru cadoul de mărţişor dat la şcoală, profesorii şi învăţătorii care doresc un învăţământ de calitate le transmit că nu au nevoie de nimic.

Șpăgile îi discreditează, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiul Bucureşti a anunţat verificări în şcoli şi le-a interzis dascălilor să accepte bani sau cadouri. În caz contrar, conform legii, pot fi sancţionaţi până la desfacerea contractului de muncă.

''Mă aşteptau pe holuri, îi vedeam cu diverse pungi. Veneam de la ore, aveam consultaţii cu părinţii şi o dată am zis vă rog să plece toată lumea. Că era un număr mare de persoane, toţi cu pungi în mâini şi am zis: refuz, nu intru pe aici.''

Acesta a fost primul contact al profesoarei de franceză Alexandra Chirea cu educaţia din România, în primul ei an la catedră.

„Sunt grupuri de părinţi care spun că e puţin 100, altcineva zice hai 200. Nu neg faptul că sunt situaţii în care aceste cadouri sunt aşteptate şi se dau liste cu numele celor care au contribuit la cadouri.”

Citește și
profesori scoala
Profesorii cer o lege care să-i apere de violența din școli. Vor statut ca demnitarii
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Joi, atât Alexandra Chirea cât şi colega ei de catedră au purtat banderole cu tricolorul pe braţ. Nu protestează pentru bani, ci pentru resurse şi calitate în învăţământ.

Trebuie să vină un semnal din partea profesorilor, astăzi, pentru că deja este prea târziu, pentru anii care urmează, că nu trebuie sărbătorit 1 şi 8 martie la şcoală. Părinţii sunt cei care iniţiază aceste lucruri şi tot ei comentează ipocrit ce s-a întâmplat. Asta m-a deranjat la părinţi mereu, de ce nu ai coloana vertebrală să spui eu nu dau. Ce se întâmplă? Iar pentru imaginea noastră, asta să înţeleagă toţi profesorii.”

Iar părinţii ajung uneori să se certe pe grupurile de Whatsapp şi Facebook până se pun de acord asupra unui cadou.

-Cum procedăm anul acesta de 8 martie? Strângem bani împreună sau ne organizăm separat (dacă vrem)?

-Va rog să nu intrăm în polemici, reproşuri şi alte similare.

-De Crăciun s-a achiziţionat set de bijuterii de aur pentru educatoare. Iar suma strânsă a fost destul de mare.

- Ce fac cei care nu au posibilitatea? Stau acasă? Aşa continuaţi şi la şcoală. Că doar trăim în România.

Iar dacă legea interzice ca un profesor să accepte cadouri sau bani, părinţii s-au gândit să ofere flori. De mare valoare.

- Se dă o orhideee la ghiveci şi 100 de lei în plic sau voucher.

- 800 de RON este foarte mult pentru o cutie cu flori.

- Este adevărat că trebuie să luăm ceva, dar e o enormitate 800 de RON pe un buchet de flori.

- La creşă la cumnata mea s-au strâns 100 de lei de copil şi sunt 30 în grupă, chiar îmi zicea că ea a dat 50 şi se uitau ciudat.

O mamă ştie cât este de important că profesorul să nu uite de la cine a primit cadoul în toată agitaţia de 1 sau 8 martie din şcoli.

”Mamă: O înghesuială, o îmbulzeală, scriu numele copilului să ştie profesorul din partea cui primeşte cadoul. Nu poţi merge cu un simplu mărţişor, trebuie să fie un cadou deosebit pentru timpurile din zilele de astăzi.
Reporter: Ține cont profesorul de aceste cadouri?
Mamă: Da, dacă e un simplu mărţişor nu cred. Dacă e ceva deosebit sigur.”

Iată însă că acel ''ceva deosebit'' îi poate aduce profesorului un avertisment, scăderea salariului, suspendarea sau chiar concedierea.

Şi reprezentanţii Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucureşti le-au dat un ordin cadrelor didactice să refuze orice cadou din partea elevilor sau părinţilor.

Marina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectatorului Școlar București: ''Profesorii NU au voie să primească bani sume de bani de la părinţi sau alte bunuri materiale consistente de la aceştia. Suntem într-o perioadă în care un mărţişor, o floare, nu reprezintă o problemă.''

Niciun cadru didactic nu a fost sancţionat până în prezent pentru că a acceptat cadouri consistente din partea elevilor, asta deşi la Inspectoratul Școlar din Bucureşti, de pildă, au fost părinţi care au depus sesizări.

Dar cu siguranţă orice dascăl poate primi cu inimă deschisă un mărţişor sau o floare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Proteste ale profesorilor, la Sibiu:
Proteste ale profesorilor, la Sibiu: "Tensiune în sistem şi destabilizare"

Aproximativ 100 de profesori din Sibiu au protestat, miercuri, în stradă pentru a cere finanţare corespunzătoare sistemului de educaţie.

Profesorii cer o lege care să-i apere de violența din școli. Vor statut ca demnitarii
Profesorii cer o lege care să-i apere de violența din școli. Vor statut ca demnitarii

Învățători și profesori din toată țara cer schimbarea legislației, astfel încât să fie apărați de actele de violență din școli. Cu alte cuvinte, să se bucure de același statut ca forțele de ordine și demnitarii, în cazul unor agresiuni.

Febra cadourilor de 8 martie. Şcoala care interzice această practică
Febra cadourilor de 8 martie. Şcoala care interzice această practică

Cu aproape două săptămâni înainte de luna lui mărţişor, când toate femeile sunt răsfăţate, părinţii elevilor din toată ţara sunt în febra cadourilor pentru profesori sau educatori.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.