Locurile la creșele de stat, insuficiente. Înscrierile se fac chiar după naştere
Toamna se numără bebeluşii care nu au loc la creşele de stat. Cererile de înscriere depăşesc cu mult oferta astfel că părinţii sunt obligaţi să caute soluţii: apelează la rude, bone, sau creşe private unde costurile sunt mari.
În toată ţara, exista 363 de creşe, cu 20.000 de copii. Doar 29 dintre ele sunt independente, iar restul funcţionează în grădiniţe sau şcoli.
În Cluj sunt aproape 1.100 de locuri în 15 creşe de stat şi 2.000 de cereri.
Nicoleta are doi copii. Pentru primul nu a găsit loc la creşă şi a renunţat la serviciu. Acum însă nu îşi mai permite să facă la fel şi pentru a doua fetiţă.
Nicoleta Cristea, mamă: "Am întâmpinat probleme legate de flotant, noi fiind proprietari în cartier. Acum s-a construit a doua, dar nici aceea nu e suficientă."
Cei de la primărie au vrut să ofere vouchere de 400 de lei, pentru familiile care nu au mai prins loc în creşele de stat, dar spun că părinţii nu s-au arătat interesaţi şi au renunţat la acest proiect.
Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: "Clujul este unul din puţinele locuri din România care are creştere demografică".
Nicoleta Ioniţă, mama: "Avâtul generează costuri mai mari. Nu îţi permiţi să laşi nici serviciul."
La stat, preţurile pornesc de la 200 de lei pe lună, însă la privat sunt chiar şi de 6 ori mai mari.
Livia Olosutean, coordonator grădiniţa privată: "Locurile sunt ocupate încă începând din luna mai."
Alţi părinţi apelează la bunici sau la bone. Acestea cer între 1.400 şi 2.000 de lei pe lună.
ŞI la Ploieşti, cerere este mai mare decât oferta de la stat. Sunt 380 de locuri şi 830 de doritori.
Angelica Fodor, directorul centrului de Creşe Ploieşti: "Automat înscriu mai mulţi copii pe o clasă pentru că ei se îmbolnăvesc, mai lipsesc şi atunci încerc cumva să am în jur de 30, 35 de copii la clasă, ceea ce e foarte mult."
Autorităţile susţin că oricum au suplimentat numărul de locuri.
Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti: "Stau nişte spaţii excedentare în anumite clădiri, am revovat spaţiile respective şi am transformat în spaţii pentru creşe."
Situaţia este similară şi în Timişoara, unde au fost depuse 482 de cereri, în condiţiile în care există doar 250 de locuri la stat.
La fel şi în Piteşti. 520 de copii s-au înscris la cele 11 creşe publice din oraş. 120 dintre ei au rămas pe dinafară, din lipsă de locuri.
În Braşov, directorul Serviciului Public de Administrare Creşe, ne dezvăluie ca mulţi părinţi depun cerere pentru creşă de când li se nasc pruncii.
Laura Şerban, directorul Serviciului Public de Administrare Creşe Braşov: "După ce se naşte copilul, la două-trei luni, poţi să vii să faci o cerere. Există o necesitate foarte mare."
În unele oraşe, autorităţile ne-au transmis că au în plan să ia fonduri europene pentru construirea unor creşe noi. Pe de altă parte, în programul de guvernare, PSD-ALDE a promis că va face 2.500 de creşe şi afterschooluri, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum.