LISTA produselor pe care scrie "de post" dar care au lapte, oua si "ingrediente sfinte" - ANPC
Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de peste 700.000 de lei agentilor economici care comercializau produse de post care contineau lapte, oua sau grasimi vegetale ori cu "ingrediente sfinte".
Potrivit ANPC, intr-o retea de magazine din Bucuresti, comisarii au constatat la comercializare produsele "Baigli cu nuca" si "Cornuri Luci", marca "Uau! Sunt ca si cele de acasa", in prezentarea carora se declara ca sunt pregatite cu "ingrediente sfinte", desi, conform compozitiei declarate, aceste sortimente contin si acid citric, aroma natural identica de unt, uleiuri hidrogenate.
La raionul alocat produselor de cofetarie dintr-o retea de magazine din Bucuresti a fost gasit expus la vanzare sortimentul "Ana Caramel", miniprajituri ambalate si etichetate in mod eronat in magazin cu ingredientele blat cacao insiropat, coniac, aroma de ciocolata, alune prajite, glazura ciocolata, desi conform etichetei emisa de producator, aplicata pe ambalajul de transport, produsul era denumit "Ana Post" si continea zahar, lamaie, ulei, praf de copt, faina, nuca, jeleu, astfel in realitate fiind comercializat un produs de post sub o alta denumire, implicit obtinut din alte ingrediente, inducand in eroare consumatorii, a precizat ANPC.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
ANPC a verificat, in perioada 28 noiembrie - 2 decembrie, 494 de operatori economici, dintre care la 359 (73%) comisarii au constatat deficiente.
ANPC a controlat peste 17,6 tone de produse alimentare, din care aproximativ noua tone (48 la suta) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor, a declarat marti seful Autoritatii, Constantin Cerbulescu.
Inspectorii au oprit definitiv si au retras de la comercializare peste 174 de kilograme de produse alimentare, in valoare de 2.106 lei, produse improprii consumului uman, au oprit temporar de la comercializare aproximativ opt tone de produse alimentare, in valoare de 72.000 de lei pana la remedierea neconformitatilor constatate.
ANPC a aplicat 384 de sanctiuni contraventionale dintre care 178 de avertismente si 206 amenzi contraventionale in valoare de 675.000 de lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor, potrivit lui Cerbulescu.
Comisarii au gasit abateri la calitatea produselor, unele fiind expirate. Peste 20% dintre produsele verificate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit, lipsea eticheta, sau erau scrise unele mentiuni care puteau induce in eroare consumatorii, ca de exemplu folosirea unor denumiri ale preparatelor din carne precum snitel, parizer, salam, carnati, cremwursti la care s-a atasat sintagma "vegetal", a subliniat presedintele ANPC.
De exemplu, in Bucuresti se comercializa sub denumirea de iaurt de post, inscrisa pe eticheta de raft, un produs, "Desert din extract de soia fermentat cu adaos de cereale". In Alba Iulia se comercializeaza "cozonac de post", avand aplicat pe ambalaj o eticheta autocolanta in care se mentioneaza "produs de post", desi in rubrica de ingrediente este mentionat adaosul de zer praf, dezinformand astfel consumatorul asupra naturii si caracteristicii produsului, potrivit ANPC.