Lipsa parintilor ii imbolnaveste pe copii, spun specialistii. Efectele dezastruoase asupra celor mici
Lipsa parintilor ii imbolnaveste pe copii, atrag atentia specialistii. Cand mama si tata sunt plecati la munca in strainatate, ori petrec foarte putin timp cu ei, cei mici dezvolta tulburari de comportament.
Sunt timizi si se izoleaza de restul lumii, sau devin agresivi. Medicii au numit aceasta afectiune sindromul ATCP. Iar statisticile arata ca la noi in tara un copil din zece sta de vorba cu parintii doar cateva minute intr-o zi lucratoare.
ATCP inseamna Absenta Timpului de Calitate cu Parintii. Aceasta lipsa poate avea efecte dezastruoase asupra copiilor, in special a celor cu varste cuprinse intre 1 si 12 ani. Le este greu sa se adapteze la scoala, sa dezvolte relatii sanatoase cu cei din jur, iar uneori ajung sa fie agresivi.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Nicoleta Bercaru, director scoala "Nicolae Tonita": "Copiii striga dupa ajutor, ei vor sa isi aduca parintii langa ei si cum: unii dintre ei facand astfel de acte, stricaciuni in scoala, agresand colegii, fiind obraznici in raport cu profesorii. Parintii, unii dintre refuza sa inteleaga, refuza ideea de psiholog, refuza ideea ca copii chiar au probleme."
Din pacate, cele mai recente statistici vorbesc de o Romanie plina de copii insingurati. 80 de mii dintre ei traiesc departe de parintii lor, care sunt plecati in strainatate. Printre ei se numara si Roberta. Tatal ei munceste in alta tara si o suna zilnic.
E suficient?
Intr-un fel, nu. E normal sa ii simti lipsa fizica intr-un anumit moment. M-a maturizat intr-un fel pentru ca imprejumirile te si schimba. Pentru ca uneori cand ii vezi pe ceilalti cu parintii, te simti ciudat. Dar pentru o perioada devine o obisnuinta."
Specialistii atrag atentia ca este important ca timpul, oricat de putin ar fi petrecut in familie, sa fie unul de calitate.
Adolescenta: Eu nu prea pot sa vorbesc mereu cu mama, pentru ca simt ca nu ma intelege. Stam in aceeasi camera eu stau pe telefon, ea la fel.
Profesor: Tehnologia asta - tot ce inseamna internet, tableta, retele de socializare a acaparat timpul pe care copiii il petrec cu parintii. Parintele considera ca daca este acolo langa copil, este suficient dar iata ca nu este asa. Cantitatea de timp pe care o petrecem cu copiii nu este suficienta, ci mai degraba calitatea."
Madalina Alexe, psiholog: "Fara acele observatii, emotii recunoscute de parinte si traduse copilului astfel incat el sa le inteleaga, el ajunge sa nu se cunoasca pe el, sa fie un strain pentru el si pentru ceilalti si bineinteles ca relatia asta devine din ce in ce mai distanta, ajung 2 sau 3 straini care locuiesc in aceeasi casa."
Vestea buna este ca sindromul ATCP nu este incurabil. Depinde insa de parinti ca intreaga familie sa primeasca tratamentul de care fiecare membru are nevoie si sa accepte ajutorul unui psiholog.