Limba romana ar putea fi studiata in scolile din Marea Britanie. Ce sanse sunt sa devina si proba la Bacalaureatul din Regat

23-03-2015 18:20


Sunt sanse destul de mari ca limba romana sa fie studiata in anumite scoli din Marea Britanie, ba chiar sa fie proba la examenul de bacalaureat.

Deocamdata, intr-un district de langa Londra, unde exista o mare o comunitate romaneasca. Primarul din zona respectiva a venit in Romania, ca sa ceara ajutor Ministerului Educatiei.

Acesti copii sunt elevii unei scoli care are cursuri de limba romana sambata si duminica. Pana acum exista doar trei astfel de institutii.

"Sa nu lasam ca urmatoarea generatie sa se indeparteze de ce inseamna sa fii roman", a spus Iris Radulian, coordonatoare proiect.

Dar nu este suficient. Pentru ca numai in districtul Brent sunt 15.000 de romani si peste 1.000 de elevi, iar comunitatea romaneasca vrea sa introduca limba romana in scolile englezesti.

Mai mult, elevii ar putea sa sustina in examenul GCSE, echivalentul Bacalaureatului de la noi, proba de limba romana.

Ca sa convinga Ministerul Educatiei sa puna umarul la proiect, primarul districtului, dar si directoarea unui colegiu britanic au venit la Bucuresti.

"Exista GCSE in spaniola, in franceza, italiana, araba, japoneza, dar nu exista nimic in limba romana", se arata in Ziarul Romanesc din Londra.

Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ideea, dar spun ca nu au reusit pana acum sa o puna in practica.

"Au fost niste scrisori de intentie ale noastre catre Ministerul educatiei din Marea Britanie, nu a fost un raspuns negativ, ci nu a fost un raspuns", a dezvaluit Corina Chertes, directorul Institutului Limbii Romane din Ministerului Educatiei.

Pentru ca foarte multi romani din districtul sau vin din Bucovina, primarul a vrut sa vada cu ochii lui aceasta zona.

"Sunt oameni foarte harnici, foarte politicosi si muncesc pentru economia britanica. Este o comunicata buna, care creste", a spus Kana Naheerathan, primar consiliu Brent.

Limba romana este studiata deja in scoli din Italia, Spania si Belgia. In Uniunea Europeana sunt 12.000 de elevi care au ales sa studieze limba romana numai anul trecut.

VIDEO PROTVPLUS.RO