Legioneloza, cea mai noua boala monitorizata de specialisti
Boala este o forma de pneumonie severa, determinata de o bacterie care supravietuieste, printre altele, in filtrele aparatelor de aer conditionat, dusuri si rezervoare de apa.
Va exista acest program de supraveghere, pentru ca in Romania exista conditii favorizante pentru aparitia de cazuri sporadice, focare sau chiar epidemii de legioneloza.
Si asta prin prisma dezvoltarii turismului si a migratiei persoanelor care pot ihala aerosoli contaminati cu bacteria Legionella din sistemele de climatizare si incalzire din diferitetele spatii de cazare.
Toti bolnavii adulti internati cu pneumonie, care nu au o cauza clara a bolii, vor fi supusi unor teste suplimentare. Astfel li se vor recolta probe de sange si urina pentru depistarea bacteriei Legionella pneumophila.
Daca infectia cu aceasta bacterie este confirmata, pacientul intra automat in carantina si primeste tratament specific cu antibiotic.
Legioneloza este o boala transmisibila prioritara, care trebuie supravegheata si in Romania, la cererea autoritatilor sanitare europene.
Legioneloza este o maladie infectioasa acuta, provocata de bacteriile Legionella pneumophilia. Acestea supravietuiesc mai ales in sistemele de climatizare din spatiile de cazare, de munca sau in rezervoare de apa. Infectia apare cand omul respira aerul contaminat cu Legionella sub forma de aerosoli.
Aerosolii formati din picaturi fine de apa ce contin bacteria , se pot imprastia atunci cand deschidem un robinet sau un dus, cand tragem apa de la toaleta, sau prin bulele ce se ridica din piscine. La noi, anul trecut, au fost doar patru cazuri izolate.
Boala debuteaza dupa sase zile cu febra, frisoane, cefalee si dureri musculare. Acestea sunt urmate de o tuse seaca si dificultati de respiratie, care pot progresa spre pneumonie severa. Diagnosticul sigur necesita teste specifice de laborator, tocmai de aceea va exista un plan national de supraveghere.
Cei din Ministerul Sanatatii anunta ca au trimis in hoteluri si in toate spatiiile de cazare din Romania o serie de masuri pentru prevenirea acestei infectii. Studiile arata ca aproape 500 dintre cazurile de legioneloza la rezidentii europeni au fost raportate dupa ce bolnavii au dormit in camere cu probleme. In America, in schimb, un barbat infectat intr-un hotel a primit recent o compensatie de 21.000 de dolari.
Unde se poate multiplica Legionella Pneumophila:
• Rezervoare/cisterne de apa calda sau rece;
• Apa calda intre 20°C si 45°C;
• Tevi cu apa putina sau in care nu curge apa (aceasta include camerele neocupate);
• Depunerile si murdaria de pe tevi si suprafetele rezervoarelor;
• Cauciucul si fibrele naturale din masinile de spalat si etanseizatoare;
• Sistemele de climatizare, de incalzit apa si rezervoarele de stocare a apei calde;
• Tartrul din tevi, dusuri si robinete.
SIMPTOME LEGIONELOZEI:
- febra, frisoane, cefalee, dureri musculare, tuse seaca, dificultati de respiratie
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, sanatate, sistem sanitar,
Dată publicare:
23-03-2009 00:00