Legenda crucilor din gheata inalte de cativa metri facute de Boboteaza, intr-un sat din Suceava. "Numai pompierii le fac"
Mai sunt doua zile pana la Boboteaza, iar in nordul Moldovei, o zona faimoasa pentru traditiile ei minunate, pregatirile au inceput deja.
Intr-o localitate din Suceava, de peste 100 de ani, oamenii transforma gheata unui lac in cruci inalte de cativa metri. Preotii le vor sfinti apoi odata cu apa pe care o vor imparti credinciosilor.
O legenda a locului spune ca acum 141 de ani, jumatate din satul Bosanci a fost mistuit de flacari. Atunci s-a infiintat grupul pompierilor civili, care au facut un legamant ca in ajun de Boboteaza sa ridice cate o cruce de gheata la fiecare biserica din sat, pentru ca oamenii sa fie feriti de necazuri.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Gheata era sculptata manual si asezata pe o masa, tot din gheata, in fata bisericii. Astazi, blocurile sunt slefuite nu cu dalta si fierastraul ca in vechime, ci cu drujba.
"Din strabuni s-a mostenit si crucea de gheata o fac numai pompierii voluntari. Am deprins si eu tehnica de la oameni mai in varsta. Fac crucea de gheata de aproape 40 de ani", spune un localnic.
Traditia crucilor de gheata de la Bosanci a fost imprumutata si in judetele vecine, iar mesterii abia fac fata comenzilor.
Munca nu-i deloc usoara. Cei care taie crucile pe lacul inghetat risca sa cada in apa sloi. De pilda, anul acesta, temperaturile au fost destul de ridicate. Din aceasta cauza si crucile sunt ceva mici. In alti ani treceau de 2 metri in inaltime.