Legenda crucilor din gheata inalte de cativa metri facute de Boboteaza, intr-un sat din Suceava. "Numai pompierii le fac"

Ultimul update: Sambata 07 Ianuarie 2017 07:11
Data publicarii: Miercuri 04 Ianuarie 2017 20:14
Categorie: Social

Mai sunt doua zile pana la Boboteaza, iar in nordul Moldovei, o zona faimoasa pentru traditiile ei minunate, pregatirile au inceput deja.

Intr-o localitate din Suceava, de peste 100 de ani, oamenii transforma gheata unui lac in cruci inalte de cativa metri. Preotii le vor sfinti apoi odata cu apa pe care o vor imparti credinciosilor.

O legenda a locului spune ca acum 141 de ani, jumatate din satul Bosanci a fost mistuit de flacari. Atunci s-a infiintat grupul pompierilor civili, care au facut un legamant ca in ajun de Boboteaza sa ridice cate o cruce de gheata la fiecare biserica din sat, pentru ca oamenii sa fie feriti de necazuri.

Gheata era sculptata manual si asezata pe o masa, tot din gheata, in fata bisericii. Astazi, blocurile sunt slefuite nu cu dalta si fierastraul ca in vechime, ci cu drujba.

"Din strabuni s-a mostenit si crucea de gheata o fac numai pompierii voluntari. Am deprins si eu tehnica de la oameni mai in varsta. Fac crucea de gheata de aproape 40 de ani", spune un localnic.

Traditia crucilor de gheata de la Bosanci a fost imprumutata si in judetele vecine, iar mesterii abia fac fata comenzilor.

Munca nu-i deloc usoara. Cei care taie crucile pe lacul inghetat risca sa cada in apa sloi. De pilda, anul acesta, temperaturile au fost destul de ridicate. Din aceasta cauza si crucile sunt ceva mici. In alti ani treceau de 2 metri in inaltime.

Preoti, calugari si voluntari muncesc pentru pregatirile de Boboteaza. Cate sticle de aghiazma sunt pregatite la Constanta
Preoti, calugari si voluntari muncesc pentru pregatirile de Boboteaza. Cate sticle de aghiazma sunt pregatite la Constanta
VIDEO PROTVPLUS.RO
mos craciun
Să fii ajutorul Moșului e proftabil. Sumele cresc odată cu hainele, veselia și... burta
Producătorii de legume, gata să livreze salată și ridichi de sărbători. Ce prețuri au
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
alistmagazine
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”