Legea salarizarii: Sindicalistii cer Guvernului propuneri de majorare realiste. Diferenta dintre stat si privat se adanceste

Ultima actualizare: 09-03-2017 07:07

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a inceput, luni, discutiile cu sindicalistii pe proiectul Legii salarizarii unitare.

Primii care au venit la negocieri au fost liderii sindicatelor din domeniul ordinii si sigurantei publice, care spun ca vor sa obtina o salarizare corecta pentru angajatii din domeniu si eliminarea dezechilibrelor salariale in raport cu angajatii din alte domenii.

Vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Mihai Zlat, a declarat, pentru News.ro, ca delegatia care participa la discutiile de la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale urmeaza sa vada ce contine proiectul Legii salarizarii, iar in functie de prevederile acestuia raportat la domeniul ordine publica, vor spune ce modificari se impun pentru salarizarea angajatilor din ordine publica.

Liderul sindical a mai spus ca nu i se pare realista cresterea salariala despre care a vorbit ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, respectiv ca veniturile pana la pragul de 4.000 lei sa se dubleze, iar cele care depasesc acest nivel sa se majoreze cu 45%. El a precizat ca ministrul Muncii nu a spus daca aceasta crestere se aplica din august 2017 sau in urmatorii ani.

Reprezentantii SNPPC vor propune ca, pentru agentii de politie, salariul de functie sa plece de la valoarea de 2.800 lei, pentru un debutant, si sa ajunga la valoarea de 5.100 lei pentru un agent cu vechime, ecart in care este inclus si sporul pentru studii superioare.

Dupa discutiile cu sindicalistii din ordine publica privind proiectul Legii salarizarii unitare, marti vor veni la negocierile de la Ministerul Muncii sindicalistii din sanatate.

Ministrul Muncii vrea sa dubleze salariile sub 4.000 lei

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, declara sambata, la Romania TV, ca de luni incep discutiile cu sindicatele din ordine publica despre legea salarizarii unitare, urmand ca veniturile pana la pragul de 4.000 lei sa se dubleze, iar cele care depasesc acest nivel sa se majoreze cu 45%.

Intrebata daca ar putea aparea modificari la proiectul legii salarizarii unitare, in conditiile in care sindicalistii si-ar dori anumite schimbari, Olguta Vasilescu a spus ca Ministerul Muncii este deschis la orice dezbatere, dar nu vrea sa modifice proiectul.

Olguta Vasilescu a spus ca nu poate da un termen fix la care va ajunge in Parlament Legea salarizarii unitare, deoarece trebuie sa aiba loc o serie de discutii cu sindicalistii, dar cel mai clar este termenul din programul de guvernare, respectiv adoptarea pana la 1 iulie anul acesta.

Intrebata cu cat se vor majora veniturile potrivit noii Legi a salarizarii, Olguta Vasilescu a spus ca "sunt mai multe praguri”.

"Pana la pragul de 4.000 lei salariile se dubleaza, dupa 4.000 lei este o crestere cu 45% a salariilor, iar dupa pragul de 7.000 lei sunt cresteri, dar nu foarte mari”, a adaugat ministrul.

Astfel, potrivit unui calcul simplu, cine are in prezent un salariu de 3.999 lei, va primi dublu, dupa aplicarea noii legi, adica 7.998 lei. Bugetarii care castiga, insa, in prezent, peste 4.001 lei vor primi sub 6.000 lei, dupa majorarea de 45%, aplicata prin legea salarizarii bugetarilor.

Tariceanu: Majorarile pentru bugetari banuiesc ca nu vor fi facute dintr-o data, nu cred ca bugetul poate sa le sustina

Copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, cu privire la anuntul ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, pe tema cresterilor salariale pentru bugetari, ca "banuieste" ca acestea nu vor fi facute dintr-o data, pentru ca bugetul nu le-ar putea sustine, insa nu a discutat cu ministrul acest lucru.

"Cred ca in discutia pe care si eu am vazut-o, am citit cateva din declaratiile doamnei ministru, ar fi trebuit o precizare pentru opinia publica - aceste majorari de salarii banuiesc ca nu vor fi facute dintr-o data, pentru ca, evident, bugetul cred ca nu poate sa sustina", a afirmat el.

Copresedintele ALDE spune insa ca are "o anumita rezerva" cu privire la aceasta situatie, pentru ca nu s-a consultat cu ministrul Muncii.

"Banuiesc ca dinsa a discutat cu Ministerul de Finante pentru a vedea posibilitatile. Stiu ca, initial, cand noi am discutat inca din legislatura trecuta despre un proiect de lege de salarizare unica, am convenit ca acest lucru se va face etapizat, in asa fel incat evident efortul sa poata sa fie sustinut de buget", a adaugat Tariceanu.

Prapastia dintre salariile din privat si cele de la stat se adanceste, in favoarea celor din urma

Companiile private din Romania si-au programat in bugetele pentru anul 2017 cresteri ale salariilor cu 4,5%, in medie, comparativ cu 4,2% in 2016, arata datele studiului PwC HR Barometru.

Angajatii de la stat sunt cu mult mai norocosi decat cei care lucreaza in companiile private. Salariile functionarilor publici din administratia publica locala au fost majorate cu 20%, de la 1 februarie. Tot de la acea data, salariile actorilor si ai angajatilor din institutiile de cultura au crescut cu 50%. De asemenea, din ianuarie, salariile angajatilor din invatamant au crescut cu 15%, sume la care s-au adaugat diferite sporuri. Iar prin noua lege a salarizarii, Guvernul propune majorarea semnificativa a salariilor bugetarilor, inclusiv dublarea celor sub 4.000 de lei, dupa cum am aratat mai sus.

Aceeasi dinamica in cresterea salariilor s-a observat si anul trecut. Potrivit unui raport publicat de ING Bank, citat de News.ro, castigurile salariale din sectorul bugetar au crescut, in perioada decembrie 2015 - decembrie 2016, cu 17,7%, de aproape doua ori mai repede decat salariile din sectorul privat, care au avansat cu 9,8% in aceeasi perioada.

Cresterea salariilor a accelerat in ultimele luni ale anului, dupa ce s-au aprobat mai multe majorari salariale consistente in sistemul bugetar. De la 1 octombrie 2016, salariile din sistemul de sanatate si in domeniul asistentei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din invatamant si cu 10% salariile celorlalti bugetari.

In urma acestor majorari, diferenta dintre salariile bugetarilor si castigurile din companii s-a adancit puternic. In 2014, castigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurential, iar in 2015 ecartul a urcat la 16%, arata datele publicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Pentru 2016, prognozele oficiale aratau ca venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va depasi cu 23% castigul brut din sectorul concurential, care include companiile.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO