Legea parteneriatului civil, blocată pentru că ar costa statul prea mult
De ziua internaţională împotriva homofobiei, comunitatea LGBT din România cere aprobarea legii parteneriatului civil.
Florin şi Victor formează un cuplu de 5 ani. Pentru că nu există o lege privind drepturile civile în cazul cuplurilor de acelaşi sex, s-au confruntat cu mai multe probleme.
Nu au putut să îşi facă analize pe asigurarea partenerului şi nici măcar ridica un colet de la poştă.
VLAD LEVENTE VISKY, director executiv MozaiQ: „Solicităm clasei politice legalizarea de urgenţă a parteneriatelor civile pentru că există atât o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cât şi două decizii ale Curţii Constituţionale a României, care spun că şi cuplurile gay trebuie să fie recunoscute de lege. Noi nu cerem drepturi speciale, noi nu cerem drepturi în plus, ci respectarea drepturilor noastre, la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni."
Guvernul şi Senatul se opune legii parteneriatului civil
Guvernul a avizat negativ proiectele de lege depuse în Parlament, susţinând că Uniunea Europeană nu obliga statele membre să legalizeze căsătoria între persoane de acelaşi sex. În plus, executivul spune şi că o reglementare a parteneriatului civil ar presupune costuri suplimentare de la bugetul asigurărilor sociale doar pentru că numărul beneficiarilor de pensie de urmaş ar creşte.
Deputaţii jurişti ar fi trebui să discute Legea parteneriatului civil până pe 9 aprilie. Proiectul a fost respins de Senat, iar acum e blocat în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Puţini români sunt de acord cu cuplurile gay
Între timp, în statisticile europene, România nu stă tocmai bine la capitolul toleranţă. 54% dintre persoanele de alta orientare sexuală spun au fost discriminate sau hartuite. Diferenţa nu este mare faţă de media europeană de 47%.
Totuşi, când vine vorba de acceptare, românii sunt încă reticenţi. Doar 17% tolerează manifestarea în public a afecţiunii, cum ar fi ţinutul de mână, de exemplu, în timp ce dintre europeni, mai bine de jumătate accepta astfel de situaţii. Apoi, doar o treime dintre români se declară în favoarea drepturilor egale pentru cuplurile gay, în timp ce media europeană depăşeşte 70%.
În acelaşi timp, însă, referendumul din toamna anului trecut, prin care familia s-ar fi definit că uniunea doar dintre bărbat şi femeie, nu a fost validat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: casatorie, CCR, lege, mostenire, CJUE, cuplu, gay, homofobie, drepturi, parteneriat civil,
Dată publicare:
17-05-2019 18:48