Persoanele gay şi cele vinovate de adulter vor fi ucise cu pietre, în Brunei

Ultima actualizare: 03-04-2019 14:25
Sultanul din Brunei, Hassanal Bolkiah

Sultanul Brunei a instaurat, miercuri, pedeapsa cu moartea prin lapidare a homosexualităţii şi adulterului, o nouă legislaţie de inspiraţie islamică care provoacă un val de indignare.

Brunei este prima ţară din Asia de Sud-Est care aplică la nivel naţional un Cod Penal ce urmează sharia cea mai strictă - ca în Arabia Saudită.

Noul cod prevede, de asemenea, amputarea unei mâini sau a unui picior a hoţilor. Furtul este de asemenea pasibil de pedeapsa cu moartea, la fel ca insultarea profetului Mahomed. Unele articole ale Codului, precum moartea prin lovirea cu pietre în cazul homosexualităţii, se aplică musulmanilor, dar şi celor care nu sunt musulmani, informează News.ro.

Intrarea în vigoare a acestei legislaţii a semănat consternare în întreaga lume, iar ONU a denunţat ”pedepse crude şi inumane”.

Phil Robertson, adjunctul directorului ONG-ului Human Rights Watch (HRW), apreciază că textul este ”barbar în esenţa sa” şi ”impune pedepse arhaice în cazul unor fapte care nu ar fi trebuite considerate crime”.

Uniunea Europeană (UE) consideră că anumite aspecte ale legislaţiei ţin de ”tortură sau acte crude, inumane şi degradante”.

În Franţa, Ministerul de Externe l-a îndemnat pe sultan ”să renunţe la acest proiect şi să-şi păstreze moratoriul de facto al execuţiilor capitale din 1957”.

Statele Unite au subliniat că legislaţia este contrară ”obligaţiilor internaţionale” ale Bruneiului ”faţă de drepturile omului”.

Sultanul, care deţine una dintre cele mai mari averi din lume, a anunţat din 2013 o aplicare treptată a shariei.

Noile legi fac raporturile sexuale între bărbaţi pasibile de pedeapsa capitală prin lapidare. Relaţiile între femei sunt pasibile de maximum zece ani de închisoare.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO