Legea care ii scoate pe "vanatorii de morti" din spitale este in vigoarea. Reactia patronilor firmelor de pompe funebre
Este lege: firmele de pompe funebre pot functiona oriunde, dar nu in spitale. Asa ca toti cei care au inchiriat spatii in unitatile sanitare sunt obligati sa-si mute afacerea in alta parte.
"Era si momentul", spun cei care au avut de-a face cu aceste firme. Multi s-au plans ca au fost hartuiti de reprezentantii lor in momente foarte dificile ale vietii.
Putine sunt spitalele unde nu functioneaza, in acest moment, o firma de pompe funebre. Asta se intampla de 5 ani incoace, 5 ani de monopol, spun cei care nu au reusit sa inchirieze asemenea spatii, desi si-ar fi dorit.
Gabriel Lucutar, antreprenor pompe funebre: "Am avut zeci de cazuri, cand clientii au fost obligati sa renunte la mine, din cauza celor de la spitale. E o intreaga mafie. Clientii sunt adusi de asistente, paznici, brancardieri... Toti. In sfarsit, se intampla lucrul asta dupa ce am asteptat atatia ani".
Legea spune ca este interzisa si publicitatea in domeniu, iar acei care au acum afaceri cu pompe funebre in spitale trebuie sa plece.
Ca sa ajungi la firma de pompe funebre de la Institutul Fundeni, de pilda, trebuie sa intri pe la Serviciul de Anatomie Patologica. Opt ani au trecut din momentul in care au semnat primul contract de inchiere, dar acum, ca le place sau nu, sunt nevoiti sa se mute. Noua legislatie este cat se poate de clara: toate firmele de pompe funebre vor functiona in afara spitalelor.
Iata cum vede schimbarea patronul acestei firme. Ion Orasanu: "Nu suntem de acord cu ea. Asa cum in spital exista butic, apa, la fel sunt si serviciile funerare. Functionarea in incinta spitalului nu implica obstructionarea clientului. Daca vrea sa se serveasca la noi, bine, daca nu, omul e liber. Nu exista asa ceva... intelegeri cu asistentele sau n-avem privilegii. Doar faptul ca suntem la prima usa, atat".
Trebuie mentionat, insa, faptul ca barbatul este judecat si in celebra "afacere cu morti", adica povestea macabra in care sunt implicati medici, ambulantieri si politisti. Patronii a patru firme de servicii funerare din Bucuresti sunt acuzati ca dadeau 600 de lei mita pentru a afla primii ca o persoana a murit si sa obtina apoi numerele de telefon ale celor din familie. Cercetarile s-au terminat si invinuitii au fost trimisi in judecata.
Revenind la lege, cine nu isi va muta crucile si sicriele, intr-un cuvant afacerea, in afara spitalului, risca sa fie inchisi. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare in 90 de zile.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, lege, morti, coroane, decese, pompe funebre, sicrie,
Dată publicare:
08-07-2014 21:14