Legea bonelor, adoptata miercuri de deputati. Femeile vor avea nevoie de o calificare pentru a ingriji copii contra-cost
Femeile care vor sa fie bone vor fi obligate sa obtina o calificare, sa cunoasca psihologia copiilor si sa stie sa acorde primul ajutor. Aceste conditii sunt prevazute intr-o lege adoptata miercuri, de deputati.
Initiatorii ei spun ca era nevoie de o reglementare a profesiei de bone, in conditiile in care, uneori, copiii sunt maltratati de cele care ar trebui sa ii ingrijeasca.
Va avertizam ca imaginile va pot afecta emotional.
"Voi sunteti tampiti la creier sau nu sunteti? Amandoi jos, in genunchi!", sau "Nu te stramba, Eva! (n.r. o plesneste) Cu cine vorbesc eu, Eva?".
Cu lovituri si cuvinte urate, asa au grija unele bone de copiii altora. Pentru ca astfel de situatii sa devina istorie, femeile care vor dori sa practice aceasta meserie vor fi obligate sa urmeze cursuri de calificare. Potrivit noii legi, o bona trebuie sa fie capabila sa ofere si primul ajutor cand se imbolnaveste copilul sau are un accident.
Antoaneta, fost subinginer chimist, are grija de Dragos de 2 ani. Inainte, a urmat cursuri de calificare unde a invatat, printre altele, sa acorde si primul ajutor. Iata o demonstratie facuta in septembrie, cand legea bonelor a ajuns pe ordinea de zi in Camera Deputatilor.
"Daca e o rana cu sange, scot un tifon steril si-l punem acolo pe rana, daca sangereaza tamponam si tinem asa apasat ca sa nu curga sange", arata procedura.
Iar in cazul in care se intampla ca bebelusul sa se inece, “il iei in brate si-l apesi pe stomac si-l bati pe spate ca sa poata sa elimine".
Ingroziti de ce au citit pe internet despre bonele agresive si nepricepute, parintii lui Dragos se considera norocosi.
"E in compania unei persoane pregatite sa acorde primul ajutor daca se intampla ceva rau", spune linistita Loredana Radu, mama lui Dragos.
In lege mai scrie ca bona trebuie sa demonstreze ca este apta din punct de vedere medical, dar si psihologic.
"Trebuie sa nu fie un om certat cu legea, sa nu aiba cazier, sa aiba toate analizele medicale la zi", explica Roberta Anastase, unul dintre initiatorii proiectului.
In Bucuresti se organizeaza deja cursuri de calificare. Unele chiar gratuite.
"O bona bine pregatita, mai degraba guvernanta decat ingrijitoare de copii, poate sa-si dubleze veniturile, sa ajunga la 15 -20 de milioane salariul net", asigura Codrin Radu, manager de proiect.
Estimarile arata ca am avea nevoie de 150 de mii de bone profesioniste. Legea bonelor, adoptata miercuri, va intra in vigoare dupa ce va fi promulgata de presedinte.