VIDEO. Cum arata maternitatea Giulesti la un an de la cea mai mare tragedie din sistemul sanitar

Ultima actualizare: 28-08-2012 08:00

In 16 august 2010, 6 bebelusi s-au stins in chinuri dupa ce un incendiu urias, provocat de un scurt circuit, a cuprins sectia de terapie intensiva a "Maternitatii Giulesti".

In 16 august 2010, sase bebelusi s-au stins in chinuri dupa ce un incendiu urias, provocat de un scurtcircuit, a cuprins sectia de Terapie Intensiva a Maternitatii Giulesti.

Alti cinci au supravietuit, iar pentru ei medicii care i-au ingrijit luni in sir au facut adevarate miracole. Poate ca astazi in salonul groazei s-au sters urmele de foc si fum, insa in sufletele parintilor mii de intrebari nu si-au gasit nici acum raspunsuri. 

Un joc dramatic al sortii a curmat fulgerator destinul unor bebelusi de numai cateva zile. Astazi, mamele, tatii si buncii unor ingeri au aprins lumanari si au spus in soapta cate o rugaciune.

In 16 august 2010, in jurul orei 18.30, la Maternitatea Giulesti a izbucnit un incendiu. In cateva minute s-a transformat in cea mai mare tragedie dintr-o maternitate. Sase prunci au pierit pe loc in flacarile care au transformat in crematoriu salonul de Terapie Intensiva.

Cinci din cei 11 bebelusi au avut zile. Ingrijiti de doctorii de la Spitalul Grigore Alexandrescu luni in sir, doua fete si trei baieti sunt in viata, iar familiile lor i-au serbat in 14 august. Vorbim despre doua perechi de gemeni si de o fetita, despre care medicii spun ca si-au revenit.

Din tragedia de la Giulesti a avut de invatat toata lumea. A devenit obligatorie, de pilda, montarea sistemelor anti-incendiu in spitale. In paralel, s-a incercat remedierea unor deficiente, prin instruirea corpului medical.

In urma tragediei, procurorii Parchetului General au trimis in judecata mai multi angajati ai maternitatii.

Asistenta Florentina Carstea, cea care ar fi trebuit sa fie in salonul mortii si care a fost eliberata dupa mai multe saptamani de arest preventiv, este judecata sub acuzatia de ucidere din culpa si vatamare coroporala grava din culpa.

Pana la finalizarea procesului si la aparitia unei sentinte definitive, asistenta se bucura de increderea colegilor si s-a intors la vechiul loc de munca.

Alti patru sefi din spital, in frunte cu directorul general, profesorul Bogdan Marinescu, vor trebui sa dea socoteala in fata judecatorilor pentru acuzatia de neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Urmatoarea infatisare in procesul "Maternitatea Giulesti" este programata peste doua saptamani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO