La romani, e greu cu gunoaiele. Nici firmele nu profita de reciclare
Companiile romanesti arunca bani la gunoi. Nu la modul propriu, dar cam asa s-ar putea traduce indiferenta lor in ceea ce priveste reciclarea deseurilor. Bineinteles, si acum suntem sub media europeana in acest domeniu.
Conform studiului Green Business Index (GBI), realizat de Asociatia Green Revolution, numarul firmelor romanesti care valorifica resturile tehnologice este mic, in comparatie cu media inregistrata la nivel european.
Datele studiului, inregistrate in 2009, arata ca rampa de gunoi este in continuare destinatia preponderenta pentru deseurile generate de industrie, desi din aceste "gunoaie" s-ar putea obtine profituri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cauzele sunt mai multe. In primul rand, faptul ca nu exista sisteme integrate de gestionare a deseurilor. Iar acolo unde acestea exista, nu sunt folosite. In tarile "civilizate" din Uniunea Europeana exista tehnologii speciale, care separa automat deseurile din sticla, metal, hartie, etc..
In Romania insa, situatia este complet diferita, conform studiului Asociatiei Green Revolution.
- 14% din companii au obtinut din reciclare economii financiare de 1% din cifra de afaceri
- 18% au obtinut economii financiare de pana la 0.5% din cifra de afaceri
- 57% dintre companii au realizat economii financiare nesemnificative ca urmare a reciclarii, reutilizarii si valorificarii deseurilor
- 7% nu au obtinut deloc economii
De altfel, aceste date sunt sustinute si de faptul ca, in Romania, fimele platesc sume importante de bani pentru ca deseurile sa fie depozitate in acele gropi comune care dupa un timp sunt astupate. In tarile din UE orice firma stie sa profite de pe urma unei pubele de gunoi, ce-i drept si datorita legislatiei care ofera anumite facilitati operatiunii de reciclare.
Studiul mai arata ca exista numeroase cazuri in care firmele romanesti nu numai ca nu profita de pe urma reciclarii, dar mai platesc si amenzi cand nu respecta legislatia din domeniu.
Green Business Index este indicatorul responsabilitatii fata de mediu din sectorul de afaceri romanesc si este primul clasament de „green business” realizat in Romania.