Jepii Mari din Bucegi ar putea fi închiși. Ce spun salvamontiștii
Întâmplare greu de uitat pentru doi tineri care s-au rătăcit pe un traseu din Munții Bucegi și au bâjbâit ore întregi, prin hățișuri, până când au fost gășiți de salvatori.
După ultimele furtuni care au doborât pe poteci o mulțime de arbori, Jepii Mari, un important traseu turistic parcurs anual de mii de români și străini, ar putea fi închiși.
„A devenit prea periculos”, spun salvamontiștii.
Drumetie cu peripeții pentru doi tineri plecați ieri în drumeție pe Jepii Mari, un traseu lung, din Bușteni până în platoul Bucegilor.
Pe ce doi i-a prins noaptea pe potecă de munte. Au rătăcit ore bune în încercarea de a găși o ieșire și, în cele din urmă, epuizați și înghețați, au cerut ajutorul salvamontiștilor.
Turist: „Am fost uimiți când am văzut foarte mulți copaci dărâmați. Am observat că au tăiat la repezeală ca să treacă lumea, dar sper să se ocupe mai mult și să dea drumul la potecă, pentru că e dificil”.
Salvamontiștii au încercat să le ușureze turiștilor drumul și, după ce au curățat cât au putut traseul, l-au și deviat spre cascada Urlatoarea. Doar că potecă trece acum printr-o zonă de siguranță sanitară instituită în apropierea unor captări de apă. Compania care exploatează izvoarele a anunțat că accesul e interzis acolo, conform legii, și chiar va monta un gard pentr a-i împiedica pe oameni să treacă.
Claudiu Vasilescu, Salvamont Bușteni: „Nu mai există potecă, nu mai poți să o iei pe nicăieri și lucrul ăsta pune clar în pericol viața turistului”.
Turist: „E cea mai proastă variant să închidă traseul. Traseul trebuie explatat și să ne bucurăm de toată perioada, în toate anotimpurile să îl putem folosi”.
Nici la societatea de exploatare a apelor și nici la administrația Parcului Natural Bucegi nu răspunde nimeni, pentru a indica o soluție.
Dacă administratorii zonei nu eliberează poteca, salvamontisti vor monta panoruri prin care vor interzice accesul turiștilor pe acest traseu montan foarte popular.