Iulian deszapezeste Capitala. Initiativa de laudat a unui student din Bucuresti care s-a saturat sa astepte dupa autoritati
Se numeste Iulian, este student la filosofie si merita toata admiratia. A ales sa nu se mai planga de faptul ca trotuarele Bucurestiului sunt inzapezite si sa nu mai astepte la infinit o solutie de la altii.
Cu o lopata, care se strica deseori, a trecut la treaba. I-a venit ideea in ziua in care n-a mai putut ajunge la metrou, din cauza nametilor din jurul statiei. Acum incurajeaza oamenii pe Facebook sa ii spuna unde sunt zonele cu mari probleme, dar si sa i se alature.
"Iulian deszapezeste Bucurestiul" nu este doar o pagina de like-uri, ci si un apel la simtul nostru civic. La care prea putini raspund.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Aceasta deszapezire este un protest", scrie Iulian pe pagina sa de Facebook - un spatiu in care posteaza zilnic fotografii cu locurile pe care le-a mai deszapezit sau cere o mana de ajutor.
Daca nu pentru munca, macar pentru a-i aduce un cui nou pentru lopata franta.
"Am facut pagina de Facebook si apoi a inceput sa fie un fel de protest. Fata de ce? Indiferenta oamenilor si a mentalitatii ca daca altii nu-si fac treaba trebui sa stam in casa si sa ne plangem de mila. Da, sunt oameni platiti, dar nu strica sa le dam o lectie prin asta", a spus Iulian Pralea.
Iulian a curatat in ultimele zile podul de la Grozavesti, o strada din Valea Cascadelor si alte cateva din zona Operei si Casei Radio. Astazi a ajuns la spitalul Elias.
"Eu la inceput am facut-o pentru mine, apoi pentru ceilalti. Daca cureti un trotuar cand mergi la magazin pentru tine, il cureti pentru tot blocul, pentru toata strada. Asta e toata ideea", considera studentul.
Filosofia lui Iulian e simpla, dar implica simt civic. Iar de asta se poticnesc cei mai multi... Exemplul negativ de care ne lovim zilnic devine parca si cel mai usor de urmat, deseori.
"Cred ca e un cerc vicios. Cred ca oamenii iau indiferenta asta de la autoritati. Se influenteaza unii pe altii. Imprumutam ce e rau de la autoritatile noastre", a mai spus Iulian.
"A cui e treaba cu deszapezirea? In principal autoritatile au grija de oras. Dar asta nu inseamna ca noi ca oameni nu trebuie sa facem nimic. Si eu am deszapezit in fata caminului", a spus un tanar.
"E de laudat initiativa lui, dar cred ca se lupta cu morile de vant. Nu se mobilizeaza nimeni in astfel de situatii. Poate daca era ceva gratis, ar fi fost coada. Asa nu", considera o tanara.
"Pur si simplu prefer sa tac si sa fac. Stiu ca suna cliseic, dar cam asa e realitatea", a mai spus Iulian.
Chiar daca primeste multe like-uri, adica aprecieri pe pagina de Facebook pentru initiativa lui, sunt putini cei care il suna sa vina sa dea la lopata, cot la cot cu el. Putin mai multi - cei care critica de pe margine.
"Ce incearca sa demonstreze cu asta? Vad ca nu prea poate sa deszapezeasca", a spus un barbat.
"Sunt foarte putini oameni muncitori. Poate cei de la tara care sunt fortati sa munceasca ca altfel nu au cu ce trai. Noi cei de la oras ne-am obisnuit sa ne faca autoritatile. Iar autoritatile s-au obisnuit sa nu mai faca", a explicat Iulian.
Iar noi, ne-am obisnuit sa ne resemnam.
Peste doua saptamani Iulian incepe cursurile. Stie ca nu va reusi sa faca mari minuni, in Capitala ocupata de nameti.
Dar spune ca altul a fost scopul lui: sa dezghete putin indiferenta autoritatilor si poate comoditatea cetatenilor.