"Inverzirea" Bucurestiului! Gazon, arbusti si flori pe terasele cladirilor

05-03-2010 00:00


Un plan maret a aprins imaginatia primariei Capitalei.
Autoritatile din Bucuresti vor sa inverzeasca terasele blocurilor si sa planteze gazon, arbusti si chiar trandafiri.

Deocamdata intentioneaza sa inceapa un proiect pilot in complexul studentesc Regie. In timp ce specialistii primariei se bucura ca ar putea sa dubleze astfel suprafata spatiilor verzi din oras, bucurestenii se tem ca terasele ar putea avea de suferit mai mult.

Potrivit specialistilor in domeniu, orice greseala ar putea distruge nu doar acoperisul, ci blocul intreg.

Pe terasa trebuie sa se toarne intai de toate un strat care-i permite betonului sa "respire". Deasupra vine un altul, de polistiren, apoi sapa. Ulterior, se pune o membrana foarte dura care nu le va permite copacilor sa distruga terasamentul si sa-si infinga radacinile in lustra celor de la ultimul etaj. Urmeaza un alt strat ce retine apa si un altul care o filtreaza. Apoi apare pamantul si incepe plantarea.

Muncitorii trebuie sa se asigure si ca apa va fi colectata. Adica nu trebuie sa le inunde casele locatarilor, care par speriati de idee.

Pana si rectoratul Universitatii Politehnice are retineri in privinta proiectului pilot demarat pe caminele sale. Acesta spune ca cea mai mare nenorocire ar fi ca prin acest proiect sa aducem apa in camerele de camin.

Dar ca toate aceste vorbe sa se transforme in fapte, proiectul trebuie sa treaca de Consiliul Bucuresti. Cat despre preturi, un metru patrat de terasa inverzita poate costa si 40 de euro.

VIDEO PROTVPLUS.RO