Un nou proiect parlamentar pe timp de criza: taxa pe avere!

13-01-2010 00:00


Dupa ce si-au vazut conturile subtiate de criza, bogatasii Romaniei se pregatesc de o noua lovitura: taxa pe avere. Un deputat social-democrat a scris un proiect de lege care prevede impozitarea cu 0,5% a tuturor avutiilor ce depasesc 500.000 de euro.

Aflata deocamdata in dezbatere publica, initiativa ii framanta pe cei care au macar... aceasta suma. In plina dezbatere a bugetului pe 2010 si inspirat, probabil, de austeritatea acestuia, deputatul PSD Mugurel Surupaceanu a venit cu ideea indrazneata de a aduce bani in visteria statului.

Potrivit acestuia, vor face obiectul impozitarii bunurile imobiliare, mobiliare, bijuteriile, colectiile de aur, practic totalitatea valorilor impozabile.

Pe de alta parte, cladirile de patrimoniu, drepturile de autor, conturile bancare, pensia privata, partile sociale si actiunile, dar si masinile si utilajele agricole ar fi scutite de la plata "impozitului pe avere".

Ministrul de finante nu ar zice nici el nu, astfel ca Sebastian Vladescu a declarat ca exista in preocuparile ministerului pe care il conduce o redefinire a sistemului de taxe si impozite.

Propunerea deputatului Surupaceanu a starnit reactii atat in randul oamenilor de afaceri, dar si printre colegii sai parlamentari, care nu ar prea fi de acord cu ideea.

Proiectul de lege lansat in dezbatere publica este inspirat din taxe similare aflate in vigoare in cateva tari europene.

In Franta, spre exemplu, asa-numita "taxa de solidaritate" se aplica pentru activele de peste 770.000 de euro si variaza intre 0,55% si 1,80%.

Un sistem asemanator este practicat si de vecinii nostri unguri, obligati sa plateasca o "taxa de lux" pentru orice locuinta mai scumpa de 100 de milioane de forinti, adica 375 de mii de euro.

 

Tags: taxa, avere, proiect, lege,

VIDEO PROTVPLUS.RO