Inventiile lui Justin Capra pot intra in Patrimoniul National. NASA i-a folosit "rucsacul zburator", ignorat de comunisti

Ultimul update: Vineri 23 Ianuarie 2015 07:20
Data publicarii: Marti 20 Ianuarie 2015 17:52
Categorie: Social

Vestitul inventator roman Justin Capra s-a stins la varsta de 82 de ani. Putini stiu ca cea mai importanta realizare a sa, rucsacul zburator, i-a ajutat pe cosmonautii de la NASA in calatoriile spatiale.

Tot el a conceput si cea mai mica masina din lume, care are forma unui planor. Realizarile sale tehnice au sanse mari sa intre in Patrimoniul National.

La ultima sa aparitie publica, marele inventator Justin Capra a fost decorat de principesa Margareta a Romaniei, cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Capra si-a dedicat, mai bine de 50 de ani inventiilor din domeniul automobilelor.

Celebru l-a facut insa "rucsacul zburator", un mecanism construit in 1956. Comunistii , aflati la putere, nu au realizat, insa, importanta istorica a inventiei. Ideea rucsacului avea insa sa fie folosita ulterior de catre cosmonautii NASA.

"Cand a vrut sa isi breveteze rucsacul zburator i s-a raspuns: nu avem nevoie de asemenea inventii, ci de tractoare", a spus Laura Maria Albani, directorul Muzeului Tehnic Dimitrie Leonida.

Capra a mers atunci apoi sa ceara ajutor de la Ambasada Statelor Unite, dar comunistii l-au arestat. A stat doua saptamani in inchisoare si hranit doar cu apa si paine. Era ofiter de aviatie, dar si-a pierdut si aceasta functie. Pana cand, in 1962, la o expozitie, americanii s-au laudat cu inventia unui rucsac asemanator cu cel al lui Capra. Atunci, sistemul l-a reabilitat, iar inventatorul nostru a reusit sa breveteze cea de-a doua varianta a rucsacului sau.

A avut ocazia sa plece in America sau in Canada, dar a spus ca prefera sa ramana sa contruiasca ceva intr-o tara in care nimic nu este posibil.

"N-am plecat pentru ca nu vreau sa dau satisfactie celor care sunt impotriva celor care gandesc, deci astept sa plece dansii", a spus Justin Capra.

Dintre cele peste 130 de lucrari realizate de Justin Capra, 6 dintre ele pot fi vizitate acum la Muzeul Tehnic din Bucuresti. A inventat cea mai mica masina din lume - Soleta, cu un consum minim, precum si alte vechicule nepoluante.

Ceea ce au deosebit automobilele lui Justin Capra sunt elementele de planor pe care le-a folosit in constructia lor. De exemplu un electromobil Sarmis, construit in 1976, care are roti de planor si mansa in loc de volan. Impins in fata, mansa accelereaza, in spate franeaza, iar in lateral schimba directia. In prezent se fac demersuri pentru ca toate aceste exponate sa fie incluse in Tezaurul National.

Vaduv de multi ani si cu o fiica plecata peste ocean, inventatorul traia relativ izolat de lume, la Filipestii de Padure. Doar cativa amici pasionati si ei de inventica ii mai erau alaturi

Ion Dutu, prieten: Cand avea cate un of al lui venea sa ne consultam si de multe ori in ultimul timp isi stergea lacrimile.

Reporter: Care era oful lui?

Ion Dutu, prieten: Ca nimeni nu il ajuta.

Reporter: Familia?

Ion Dutu, prieten: Mai ales, familia era rupta de el.

Justin Capra nu s-a autointitulat niciodata un inventator. "De meserie sunt roman, iar la asta nu voi renunta niciodata" - sunt vorbele sale care au ramas in istorie.

Justin Capra, romanul care a inventat
Justin Capra, romanul care a inventat "rucsacul zburator", a murit la 82 de ani. Cele mai importante inventii ale sale
VIDEO PROTVPLUS.RO
daria olimpica
Medalii de aur și bronz pentru România la Olimpiada internaţională de Astronomie
Imagini cu șantierul primului spital de oncologie pediatrică din România
Măsura luată de Guvern care ar putea salva turismul balnear din România
Visul unui băiețel lăsat de mamă în grija bunicii: „Să ajung ceva în viaţă, nu să stau cu mătura pe stradă”
Turiștii străini, întâmpinați de mizerie și clădiri șubrede în centrul Capitalei
Românii mănâncă mult și prost. Greșelile făcute în privința alimentației
sange
Angajații mai multor companii din Timișoara, convinși să meargă să doneze sânge
După o vară secetoasă, urmează o toamnă păguboasă pentru agricultori. Efectele negative
Pompierul erou care a salvat o femeie în timpul său liber. A intrat în flăcări fără echipament
Sibiul devine pentru 7 zile capitala filmului documentar. Prețul unui bilet la festival
Teatrul de Operă şi Balet din Constanța, fără balerini. Cum fac față artiștii spectacolelor
Ultimul pelerin la racla Sfintei Parascheva, o fetiță de 6 luni care îi poartă numele