Intr-o seceta cumplita, cativa fermieri se mandresc cu recolta lor. Cat i-a costat investitia care le-a salvat munca

07-08-2016 19:27


Putinii agricultori romanii care au investit in sisteme de irigatii moderne sunt singurii care nu stau la mila cerului.

In timp ce sud-estul tarii este parjolit in proportie de 70%, la Agigea un fermier a investit intr-un proiect inceput inainte de Revolutie, iar acum isi trage apa din Canalul Dunare-Marea Neagra. Iar la Galati, fermele mari pompeaza direct din Dunare.

Canalul Dunare-Marea Neagra este o sursa inepuizabila de apa. Exista insa o singura statie de pompare pentru irigatii, iar aceasta este privata. Dupa 12 ani de munca, inginerul Gheorghe Lamureanu a reusit sa atraga sute de mii de euro din fonduri europene. Acum intr-o intindere de plante uscate, hectarele cultivate de el ies in evidenta.

Daca respecta planul de finantare abia peste 10 ani fermierul isi va recupera banii. Sustine insa ca altfel nu poti sa faci agricultura.

Gheorghe Lamureanu, agricultor: "De doua luni de zile nici roua nu a picat aici in Dobrogea. Avem apa la ce ora vrem, in ce anotimp vrem"

La Galati alti gospodari folosesc un sistem de irigare prin microaspersie si aduc apa din Dunare. Practic, aspersoarele sunt instalate in momentul infiintarii culturii si sunt scoase din pamant la recoltare. Costurile sunt de 2 mii de euro la hectar.

Petre Grigore, agricultor: "Se dau cantitati mici de apa, cu picaturi fine, si nu ceeaza crusta la sol - in felul acesta se creeaza acel transfer intre oxigenul din aer si radacina."

Unul dintre echipamentele moderne folosite de cei din Galati este rampa cu deplasare laterala, prevazuta cu motor termic. O masina care se deplaseaza singura si poarta pe deasupra plantelor un sistem de furtunuri pentru irigare. Investitia depaseste 80 de mii de euro.

"Programul unu este pentru mers antiorar si orar. Orar e incolo, antiorar e incoace. Viteza - cum se face viteza - in functie de doza de la apa, ea-si face viteza singura."

Potrivit statisticilor, inainte de 1990 in Romania se irigau aproape 150 de mii de hectare. Acum din pacate doar zece la suta din aceasta suprafata se bucura de apa din plin.

VIDEO PROTVPLUS.RO