In ce mai cred romanii in anul de gratie 2014: 64% in deochi, 49% in vise premonitorii. Practicile ramase din Evul Mediu
Foarte multi romani cred in practici care tin de Evul Mediu.Potrivit unui studiu al Institutului Roman pentru Evaluare, 64% din populatie se teme de deochi, iar aproape jumatate dintre noi sunt siguri ca exista vise premonitorii, vrajitoare si blesteme.
In Romania atunci cand admiri pe cineva, in special un copil, ii spui involuntar si un "sa nu fie de deochi", asta daca nu ti se atrage atentia c-ar trebui sa spui aceste vorbe ca sa tina raul la distanta.
In asa zisele "efecte secundare" ale unor priviri admirative sau staruitoare cred peste 64% dintre romani. Cei mai multi dintre acestia intelegand prin efecte secundare dureri de cap si stari de voma.
Cand vine vorba de remedii, prima pe lista e culoarea rosie, despre care se crede ca tine la distanta deochiul. Atunci cand nici asta nu functioneaza intra in scena descantecele. Bunica Maria le cunoaste tainele.
Spiritele rele, visele premonitorii si vrajile dau si ele multe frisoane.
Aproape jumatate dintre romani, adica 49%, cred in vise premonitorii. 29% dintre respondenti recunosc ca au un numar norocos, cel mai adesea 7 si, culmea, 13. 46% dintre romani cred in sfarsitul lumii, iar 64% dintre cei care au participat la acest sondaj se considera mai degraba norocosi.
La fel de conturata este si parerea celor care nu cred in toate acestea.
Studiul a fost realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie pe un esantion de 1200 de persoane care au peste 18 ani.