Interviu cu Stefan Caltia, unul dintre cei mai apreciati pictori romani: Creati scoli de invatatori si aveti grija de scoala
Iubeste traditia si radacinile care ne leaga de strabuni pentru ca ''fara ele, am fi doar niste rataciti''.
Este vorba despre Stefan Caltia, unul dintre cei mai apreciati pictori romani, contemporani, ale carui lucrari au fost expuse in galerii importante din Elvetia, Norvegia sau Danemarca.
Acum, avem ocazia sa le vedem la o expozitie speciala la Muzeul Colectiilor de Arta, alaturi de alte obiecte importante din viata sa. Maestrul ne-a primit in universul sau.
Este 11 dimineata, iar pictorul Stefan Caltia asteapta rabdator in curtea Muzeului Colectiilor de Arta sa vina invitatii. Urmeaza sa ne prezinte expozitia sa "Obiecte graitoare". Nu am fost martorii unui tur al expozitiei ci la un spectacol de povesti. Dincolo de faptul ca este un valoros ca artist, Stefan Caltia este si un povestitor minunat.
Stefan Caltia: "N-am mancat niciodata un hamburger, n-am fost niciodata sa mananc o pizza in oras si sa cumpar un sandvis, ma uit la el...o invelitoare ca un ziar asa si intreb: dar de ce asa? Am descoperit un lucru. Ca majoritatea dintre dumneavoastra aveti alt retro decat al meu. Mama imi punea ceva in cutiuta de tabla. Putea sa fie doar o felie de paine putin umezita in zahar tos, dar ele erau intr-un servet de panza alba."
Omul Stefan Caltia a reusit sa pastreze vie legatura cu traditia si cu stramosii sai. In expozitie, pe langa picturi si gravuri, sunt obiecte care au apartinut familiei sale, din satul transilvanean, Sona. E locul de suflet al pictorului, pe care se lupta sa il pastreze in atmosfera de odinioara. In expozitie sunt insa si obiecte aduse din casa lui de la Bucuresti. De exemplu, florile uscate pe care sotia sa le-a adunat timp de 20 de ani, asezate acum dupa o usa recuperata dintr-o casa veche.
Sau un peste pe care l-a pictat, iar acum e obiect de decor.
Stefan Caltia: "Aveam o scrumbie pe care am cumparat-o prin ‘72, afumata, foarte frumoasa asa si am tot desenat-o si am tot pictat-o. Intre timp s-a uscat si n-a mai fost nici de mancat si cand mi-a adus talerul..l-am agatat intr-un cui si am agatat scrumbia acolo."
Stefan Caltia: "Toate obiectele sunt graitoare pentru ca trec prin sufletul si mainile unor oameni care le-au facut."
Stefan Caltia:"De ce adun lucruri? Pentru ca am senzatia ca vin spre mine cu formele lor, cu culorile lor."
Prin forme si culori a reusit sa descrie pe panza o lume fantastica, inradacinata, insa, in trasaturile umane. Multe dintre personajele sale poarta aripi dar nu pentru ca sunt ingeri.
Stefan Caltia:"Atunci cand venim in aceasta lume suntem daruiti cu niste aripi. Unii dintre noi, in timp, le vedem, altii, ni se par niste lucruri in plus, ne incurca, le aruncam, altii incep sa se mandreasca cu aripile lor, sa si le roteasca, sunt si unii dintre noi care se gandesc ca ar fi bine sa zboare si incearca si chiar reusesc sa zboare."
Spera ca Romania sa poata zbura prin tinerii ei si crede ca doar prin educatie putem avea un viitor luminos.
Stefan Caltia: "Creati scoli de invatatori si aveti grija de scoala primara. Daca lucrurile astea le rezolvam, vom avea cetateni. Altfel, vom avea numere de inventar"
Stefan Caltia are 75 de ani si locuieste in Bucuresti, dar viziteaza des Sona, acolo unde a deschis si o fierarie. A fost elevul unuia dintre cei mai valorosi pictori romani, Corneliu Baba, iar acum face parte din elita pictorilor romani contemporani. Expozitia "Obiecte graitoare" poate fi vizitata la ''Muzeul Colectiilor de arta'' pana pe 20 septembrie.