Programe de pregatire profesionala pentru tineri. Internshipul poate fi platit si cu 1.600 lei/luna

Dată publicare: 20-10-2013 07:31
Dată actualizare: 23-10-2013 00:13


Tot mai des auzim ca angajatorii cauta doar oameni cu experienta, ceea ce ii lasa pe tinerii absolventi fara nicio sansa pe piata muncii.

Insa aceasta afirmatie este total eronata, spun specialistii in resurse umane, care sustin ca exista programe de pregatire in acest sens.

Iar din ce in ce mai multe companii au inceput sa-si recruteze viitori angajati direct de pe bancile scolii.

Ovidiu este angajat cu acte in regula si are un salariu bun frumusel, la o companie din Brasov, desi este doar un ucenic si deocamdata nu produce nimic pentru firma.

"Aici nu ne-au intrebat deloc de experienta. Mi-am depus cv-ul ca sa intru in acest program si am dat o serie de teste care nu au fost tocmai usoare", spune Ovidiu Axinte.

Si nu este singurul exemplu. Si Dorina lucreaza la aceeasi companie, insa se specializeza in resurse umane.

"Toti care facem parte din acest program de training avem statutul de angajat cu aceleasi drepturi si aceleasi responsabilitati si imi place foarte mult", declara Doina Ciumanean.

Compania la care invata cei doi ruleaza anual peste 200 de studenti.

"Ei invata de la specialistii nostri pe au perioada cuprinsa intre 6 si 18 luni, programele difera atat ca durata cat si ca locatie", explica Ioana Neaga, referent marketing de personal.

Si la Cluj lupta e din ce in ce mai apriga pentru tinerii absolventi, mai ales in domeniul IT.

Angajatorii pun la bataie internshipuri platite cu 1.600 lei pe luna pe o perioada de 6 luni.

"Dorim noi sa-i formam, sa-i modelam dupa noi, sa le creem un limbaj de programare", declara Andreea Pop, reprezentanta unei firme de IT.

Cu toate acestea, in randul tinerilor parerile sunt impartite:

"-Companiile nu prea isi doresc oameni tineri fara experienta, iar cei care isi doresc probabil nu stiu cum sa-i stimuleze.

- Esti de acord cu aceasta parere?

- Sincer nu, companiile chiar isi doresc angajati tineri cu idei noi si chef de munca."

La nivelul Uniunii Europene, categoria tinerilor de pana in 30 de ani este cea mai afectata de somaj, iar situatia este asemanatoare si in Romania, unde peste 20% nu reusesc sa-si gasesca un loc de munca.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO