Interlopul Mihai Bucurenciu a inregistrat in inchisoare o poveste pentru copii, in scop educativ

Inchisoare

Mihai Bucurenciu, condamnat la zece ani de inchisoare in dosarul "Portbagajul", a inregistrat in penitenciar o poveste pentru copii, in cadrul unui program educativ.

Oficiali din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) au declarat pentru Mediafax ca Bucurenciu a fost inclus, alaturi de mai multi detinuti, intr-un program care a urmarit apropierea persoanelor aflate in inchisoare de propriile familii.

Conform oficialilor ANP, in 2010, in timp ce se afla incarcerat in Penitenciarul Giurgiu, Bucurenciu a citit o poveste care a fost inregistrata ulterior pe un CD si trimisa familiei acestuia.

"Mai multi detinuti au spus povesti care au fost inregistrate pe CD si trimise familiilor lor. Este un program educativ pentru aproprierea detinutilor de propriile familii", au declarat aceleasi surse.

Mihai Bucurenciu reclama in 2000 ca din portbagajul masinii i s-au furat 420.000 de dolari si mai multe bijuterii. Ulterior, ajutat de mai multe persoane recrutate de Ilie Alexandru, zis Sandu Geamanu, Bucurenciu a sechestrat trei persoane pe care le banuia de furtul banilor. Dupa aproxomativ 30 de zile, timp in care a fost torturat, Valentin Raducan, unul dintre cei trei barbati, a reusit sa fuga si sa depuna o plangere la politia din Breaza.

Citește și
Catuse
Bucurenciu aduce acuzatii grave unor inalti ofiteri din Politia Romana
Apropiați ai lui Donald Trump sunt de acord ca „Ucraina să ajungă sub controlul Kremlinului”, dacă Putin îndeplinește o condiție

Valentin Raducan le-a spus anchetatorilor ca rapitorii l-au sechestrat in diferite imobile din Capitala, iar dupa un timp l-ar fi dus intr-o casa de vacanta din Breaza, proprietate a lui Bucurenciu, de unde a reusit sa fuga. Acesta sustinea ca rapitorii l-au torturat fizic si psihic.

Anchetatorii au deschis un dosar penal in aceasta cauza, cunoscut ca dosarul "Portbagajul". Mihai Bucurenciu a parasit Romania imediat dupa ce a fost invinuit de instigare la lipsire de libertate, el fiind dat in urmarire internationala prin Interpol si prins de politistii belgieni.

Bucurenciu - patronul firmei de sticlarie Prolux si al discotecii Club 99 din Bucuresti - a stat in arestul autoritatilor belgiene din 24 noiembrie 2000, cand a fost retinut de ofiterii Biroului Interpol, pana in 3 ianuarie 2001. In Belgia, el a fost eliberat dupa ce judecatorii din aceasta tara au respins cererea de extradare a cetateanului roman.

Valentin Raducan declara, in aprilie 2000, ca seful de atunci al Politiei Capitalei, Mircea Bot, ar colabora cu membrii clanurilor mafiote. El mai spunea ca Sandu Geamanu i-ar fi povestit despre generalul Bot ca "ii mananca din palma". Mircea Bot a fost destituit in 2000 de la conducerea Politiei Capitalei, in urma scandalului legat de cazul Mihai Bucurenciu. Ulterior, Bot a recunoscut, intr-o conferinta de presa, ca a gresit in ancheta din acest caz.

Inainte sa fie destituit de la conducerea Politiei Capitalei, generalul Mircea Bot si seful Directiei de Combatere a Crimei Organizate din acea perioada, colonelul Petre Albu, au fost sanctionati cu suspendarea indemnizatiilor de conducere pentru trei luni, iar mai multi ofiteri de politie au fost destituiti ca urmare a cercetarilor facute in acest caz.

Mihai Bucurenciu afirma, la momentul in care a fost prins, ca nu s-a ascuns niciun moment de politisti si ca ancheta in cazul sau a inceput cand el era plecat in strainatate, unde a mers cu afaceri. Bucurenciu a mai sustinut ca suma de 420.000 de dolari, care i-ar fi fost furata din masina, in anul 2000, nu a mai fost gasita si ca banii ar fi fost impartiti intre infractori si sefii din 2001 ai Politiei Capitalei.

In 2003, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis condamnarea lui Bucurenciu, in lipsa, la zece ani de detentie.

Opt ani mai tarziu, in 6 decembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti il scapa, insa, de inchisoare, pe omul de afaceri. In fapt, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut o decizie din mai 2011 a Tribunalului Bucuresti, prin care s-a admis cererea lui Bucurenciu de a fi rejudecat dupa extradare. Hotararea Curtii a fost contestata la inalta Curte de Casatie si Justitie, care in 28 noiembrie 2012 a hotarat definitiv in acest caz, in sensul ca Bucurenciu executa zece ani de inchisoare.

In 8 iulie 2009, Mihai Bucurenciu, care era dat in urmarire internationala, a fost prins de autoritatile romane in autogara din Ramnicu Valcea, avand asupra sa acte de identitate falsificate, emise pe numele unui apropiat de-al sau.

El a sustinut la momentul retinerii sale ca intentiona sa se predea si ca a intrat in tara cu trei zile inainte de a fi prins, fara sa-i fie solicitate documentele la frontiera.

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Mihai Bucurenciu, condamnat la 10 ani de inchisoare in dosarul
Mihai Bucurenciu, condamnat la 10 ani de inchisoare in dosarul "Portbagajul", prins in Bucuresti

Mihai Bucurenciu, condamnat definitiv la zece ani de inchisoare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in celebrul dosar "Portbagajul", a fost retinut de politistii Serviciului Urmariri, informeaza Politia Capitalei.

Bucurenciu aduce acuzatii grave unor inalti ofiteri din Politia Romana
Bucurenciu aduce acuzatii grave unor inalti ofiteri din Politia Romana

Dupa noua ani, timp in care a fost cautat in toata lumea de politisti, Mihai Bucurenciu vorbeste despre condamnarea sa.

Mihai Bucurenciu, condamnat in dosarul
Mihai Bucurenciu, condamnat in dosarul "Portbagajul", a fost prins!

Cautat de 9 ani de autoritatile romane, omul de afaceri Mihai Bucurenciu, urmarit international in dosarul ''Portbagajul", a fost prins miercuri seara la Ramnicu Valcea.

Recomandări
Prezență uriașă la vot la alegerile prezidențiale 2024 din partea studenților: „Vrem să nu se ducă de râpă țara”
Prezență uriașă la vot la alegerile prezidențiale 2024 din partea studenților: „Vrem să nu se ducă de râpă țara”

Au rămas mai puțin de două ore până la închiderea urnelor, iar în unele secții încă sunt zeci de persoane care așteaptă să voteze. De altfel, au fost cozi toată ziua în mai multe orașe, iar tinerii au arătat un interes crescut pentru procesul electoral.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Cozi la mai multe secții de votare. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Cozi la mai multe secții de votare. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 9,2 milioane de români până la 20:00
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 9,2 milioane de români până la 20:00

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.