Mihai Bucurenciu, condamnat la 10 ani de inchisoare in dosarul "Portbagajul", prins in Bucuresti
Mihai Bucurenciu, condamnat definitiv la zece ani de inchisoare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in celebrul dosar "Portbagajul", a fost retinut de politistii Serviciului Urmariri, informeaza Politia Capitalei.
Pe numele lui Mihai Bucurenciu, in varsta de de 56 de ani, exista un mandat de executare a pedepsei de zece ani de inchisoare cu executare, emis de Tribunalul Bucuresti, pentru de de lipsire de libertate in mod ilegal.
"Admite recursul declarat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti impotriva deciziei penale nr.341 din 6 decembrie 2011 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia I Penala, privind pe intimatul condamnat Bucurenciu Mihai. Caseaza, in totalitate, decizia penala nr.341 din 6 decembrie 2011 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia I Penala si sentinta penala nr.430 din 20 mai 2011 a Tribunalului Bucuresti - Sectia a II-a Penala si, rejudecand: Respinge, ca inadmisibila, cererea de rejudecare dupa extradare formulata de intimatul condamnat Bucurenciu Mihai. Obliga petentul condamnat la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare catre stat, ocazionate de solutionarea fondului. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea recursului declarat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti raman in sarcina statului. Definitiva", se arata in minuta ICCJ din 28 noiembrie.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Barbatul a fost incarcerat in arestul Politiei Capitalei si urmeaza sa fie predat Adminstratiei Nationale a Penitenciarelor in vederea executarii pedepsei.
Dupa ce in 2003 Inalta curte de casatie si justitie (ICCJ) a decis condamnarea, in lipsa, la zece ani de detentie a lui Mihai Bucurenciu, cautat pentru implicare in sechestrarea si torturarea a trei barbati suspectati ca i-ar fi luat 420.000 de dolari, in 6 decembrie 2011 Curtea de Apel Bucuresti il scapa de inchisoare pe omul de afaceri.
Curtea de Apel Bucuresti a mentinut de fapt o decizie data in luna mai 2011, a Tribunalului Bucuresti, prin care s-a admis cererea omului de afaceri de a fi rejudecat dupa extradare, in dosarul in care era acuzat de sechestrarea si torturarea a trei persoane care i-ar fi spart portbagajul masinii sale de unde au fost furati 420.000 de dolari.
Decizia Curtii a fost contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care in 28 noiembrie 2012 a hotarat definitiv in acest caz, in sensul ca Bucurenciu executa zece ani de inchisoare.
In 8 iulie 2009, Mihai Bucurenciu, care era dat in urmarire internationala, a fost prins de autoritatile romane in autogara din Ramnicu Valcea, avand asupra sa acte de identitate falsificate, emise pe numele unui apropiat de-al sau.
Mihai Bucurenciu a sustinut la momentul retinerii sale ca intentiona sa se predea si ca a intrat in tara cu trei zile inainte de a fi prins, fara sa-i fie solicitate documentele la frontiera.
Dupa ce a fost incarcerat, Mihai Bucurenciu a inaintat instantei supreme o cerere de suspendare a executarii decizie penale 4.447 din 13 octombrie 2003 a instantei supreme, prin care fusese condamnat, solicitare ce a fost respinsa in data de 31 august 2004.
Totodata, el a facut o contestatie in anulare fata de decizia definitiva prin care a fost condamnat de instanta suprema, judecatorii respingand-o. In 13 octombrie 2003, instanta suprema a hotarat condamnarea la cate zece ani de inchisoare a lui Mihai Bucurenciu, Amet Metin si Ilie Alexandru (zis Sandu Geamanu), pentru lipsire de libertate in mod ilegal, acestia fiind acuzati ca au sechestrat si torturat trei barbati care, in ianuarie 2000, care ar fi furat aproximativ jumatate de milion de dolari din masina lui Bucurenciu.
Cele 11 persoane acuzate in dosarul "Portbagajul" alaturi de Bucurenciu au ajuns sa fie anchetate dupa ce, in 14 februarie 2000, Valentin Raducan, unul din cei trei presupusi spargatori ai masinii lui Bucurenciu, a reclamat Politiei orasului Breaza ca a fost rapit timp de o luna de un grup de persoane, printre care se afla si patronul firmei Prolux din Bucuresti, Mihai Bucurenciu, care l-a acuzat ca i-a furat 420.000 de dolari din portbagajul masinii.
Rapitorii l-au sechestrat pe tanar in diferite imobile din Capitala, iar, dupa un timp, l-ar fi transportat intr-o casa de vacanta (proprietate a lui Bucurenciu, situata in orasul Breaza), de unde Raducan a reusit sa fuga.
Tanarul le-a declarat politistilor ca rapitorii l-au torturat fizic si psihic. Politistii i-au identificat in scurt timp pe cei care l-au rapit si sechestrat pe Valentin Raducan.
Mihai Bucurenciu a parasit Romania imediat dupa ce a fost invinuit de instigare la lipsire de libertate, el fiind dat in urmarire internationala prin Interpol si prins de politistii belgieni.
Bucurenciu a fost eliberat insa din arestul autoritatilor belgiene, dupa ce judecatorii din aceasta tara au respins cererea de extradare a cetateanului roman.
Mihai Bucurenciu - patronul firmei de sticlarie Prolux si al discotecii Club 99 din Bucuresti - a stat in arestul autoritatilor belgiene din 24 noiembrie 2000, cand a fost retinut de ofiterii Biroului Interpol, pana in 3 ianuarie 2001.