Institutul Cantacuzino a confirmat un nou caz de infectare cu gripa noua
UPDATE: "Am declarat pandemia nu pentru ca gripa noua ar fi acum intr-o forma mai grava, ci pentru ca s-a raspandit rapid", vin cu explicatii cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Pana acum, tulpina virala A (H1N1) a facut aproape 30.000 de imbolnaviri in 74 de tari. Iar virusul va ramane "in circulatie" si in urmatorii doia ani.
Intre timp, la noi a aparut cazul cu numarul 12, la un barbat intors tot din Canada, ca si ultimii 2 bolnavi. Este vorba de un barbat de 37 de ani intors in tara acum 2 zile. Se pare ca acesta a intrat in contact cu 4 persoane, toate din familie. Si ele sunt sub supraveghere.
Autoritatile sanitare anunta ca severitatea bolii atat in Romania, cat si in lume, este moderata si ca majoritatea cazurilor de boala n-au avut nevoie de spitalizare. In plus, in acest moment rata deceselor in randul bolnavilor este mai mica de 0,1%. Adica 145 de oameni in toata lumea au murit din cauza noii gripe.
Asta spre diferenta de gripa sezoniera care poate face anual in lume intre 250.000 si 500.000 de decese, potrivit cifrelor date de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Chiar daca a atins gradul 6, aceasta pandemie, prima a secolului, mai are in structura sa inca 5 faze pana cand ar fi cu adevarat periculoasa. Aceste subcategorii pandemice au fost stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii si descriu procentual trecerea din stadiul actual intr-unul mai grav.
Un alt motiv de linistire ar fi cel legat de fabricarea vaccinului. In cateva luni, Romania va putea produce 5 milioane de doze de ser, suficiente pentru imunizarea a 25% dintre romani.
O companie farmaceutica internationala a anuntat exact la o zi dupa declararea pandemiei ca dispune deja de un vaccin care combate virusul A (H1N1).