Indemnizatia pentru cresterea copilului se majoreaza. Noutatile introduse in lege

Dată publicare: 01-07-2016 08:37
Dată actualizare: 04-07-2016 07:50


De vineri, a intrat in vigoare noua lege privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. Mamele sau tatii care stau acasa cu bebelusii vor primi doi ani 85 la suta din venituri, indiferent de salariu.

De vineri dimineata, peste 400 de parinti au facut cerere la ghisee sau pe e-mail, ca sa mai poata sta un an acasa, in noile conditii.

Oana si-a luat baietelul in brate si a mers sa depuna o cerere, ca sa mai stea un an acasa cu el.

Oana Irini: "Surprinzator, au suplimentat personalul. Lucrurile merg prea repede chiar."

Indemnizatia minima a crescut de la 600 la 1.063 de lei. In plus, a fost eliminat plafonul maxim, astfel incat si parintii cu salarii mari pot primi 85% din veniturile nete timp de doi ani.

Pentru 140.000 de beneficiari dintr-un total de 180.000, recalcularea indemnizatiei se face automat. Este vorba despre cei care au optat inainte de intrarea in vigoare a noii legi sa stea acasa 2 ani cu copilul. Ceilalti 40.000 trebuie sa faca o cerere pentru prelungirea concediului sau reluarea lui. Aici intra si cei care s-au intors la serviciu dupa un an sau se afla in concediu fara plata.

Mama: "Am o fetita de un an si o luna. Mi-am inceput activitatea si acum, de la 1 iulie, doresc sa intru in concediu de crestere a copilului. Abia am asteptat. Am vrut sa vin prima care sa depun dosarul."

Este bine sa stiti ca nu mai sunteti obligati sa veniti la agentiile pentru plati si inspectie sociala ca sa depuneti documentele pentru prelungirea ori reluarea concediului de crestere a copilului. Incepand de astazi le puteti trimite prin posta sau e-mail.

Lacramioara Corches, dir. ANPIS: "Daca depunerea se face in perioada 1 iulie-22 iulie se constitutie dreptul incepand cu iulie si plata se va efectua in luna august. daca depunerea se face intre 23 iulie si 1 august, dreptul se constitutie tot cu luna iulie, dar plata se face in septembrie."

Parintii care s-au intors la serviciu inainte ca bebelusii sa implineasca 2 ani vor primi un stimulent de insertie majorat de la 500 la 532 de lei. In plus, de acum inainte, nu li se mai poate suspenda indemnizatia de crestere a copilului, daca nu isi platesc taxele si impozitele locale.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO