Incet, dar sigur, piata muncii din Spania se inchide pentru romani
Autoritatile din aceasta tara le sugereaza somerilor sa-si faca bagajele si sa-si vada de drum. Nu mai au servicii pentru ei.
70.000 de romani au ramas fara serviciu in Spania, adica un sfert dintre cei care muncesc legal in tara unde somajul este cel mai ridicat din Europa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu sunt semne ca-n lunile urmatoare situatia romanilor someri din Spania se va schimba, spune chiar ministrul spaniol al muncii, care a venit luni, 4 mai, in Romania.
Intre timp, guvernantii se bazeaza pe faptul ca muncitorii romani nu vor renunta la un ajutor de somaj care poate ajunge la 850 de euro in Spania. Acasa nu ar primi mai mult de 200 de euro.
Totusi, daca vor veni in tara, Ministerul Muncii sustine ca muncitorii isi vor gasi de lucru in domeniul infrastructurii si al intreprinderilor mici si mijlocii, care pot accesa peste 10 miliarde de euro, din fonduri europene.
Dar, pana cand aceste declaratii vor fi sustinute si de cartile de munca ale somerilor vizati, cei care s-au intors deja in tara traiesc tot din ce au castigat printre straini.
In acest moment, rata somajului in Romania este 5,6 %. Ministerul Muncii se asteapta ca ea sa ajunga la 7% spre finele anului.