Începe sezonul pelerinajelor, iar plata se face și în rate. Destinația care s-a scumpit cu aproape 30%
Sărbătoarea Rusaliilor din această duminică deschide sezonul de pelerinaje. Oferte sunt pentru toate buzunarele credincioșilor, iar plata poate fi făcută și în rate, în avantajul celor care nu pot achita integral pachetele turistice.
În oferte sunt călătorii de o zi, cu o sută de lei, sau croaziere pe Nil, cu peste 1.500 de euro. Potrivit organizatorilor, doar pelerinajele în Israel s-au scumpit cu până la 30%.
Au aceeași credință, și-o lume întreagă de explorat! Pelerinii care n-au pus ban lângă ban, cât să achite integral un pachet, pot alege plata în rate. Majoritatea absorb cu entuziasm tradițiile bisericești, când pleacă peste hotare.
Costel Avram, reprezentant agenție de pelerinaje: „6 august, sărbătorim Schimbarea la Față. În Israel este extraordinar și în fiecare an îi ducem acolo pe pelerini. Apoi 15 august, Adormirea Maicii Domnului, în insula Kefalonia. Vin acești șerpișori. Sun puși într-o cutie ca să se vadă. Sunt foarte cuminți, sunt calzi...”
Reporter: Calzi?!?
Costel Avram: „Da, calzi, asta este o minune! Mai mult, preotul pe mână are un șerpișor. Episcopul, pe cârja arhierească, are un șerpișor.”
Pelerinajul în Grecia costă 420 de euro. Pentru Israel- transport cu avionul și totul inclus- plătesc 900 de euro. Cu 20% mai mult decât anul trecut, la această ofertă, însă doritori există, deși Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe români că în zonă gradul de risc rămâne foarte ridicat, de 8 din 9.
„Un pelerinaj așa, de suflet... de ani de zile vin aicea. La Athos, în Israel... recomand la toată lumea!” spune o credincioasă.
Ultima zi a pelerinajului e dedicată petrecerilor... seri grecești, turcești... în funcție de sfinții vizitați în prima parte a călătoriei.
Au în continuare succes ofertele agențiilor conduse de centre eparhiale. Potențialii pelerini care vin să se informeze într-un centru primesc un braț de pliante și ghiduri, printre care și o broșură scrisă de Patriarhul Daniel, care ține să-i informeze care e diferența între turiști și pelerini, înainte să ia o decizie. Prețurile sunt compatibile cu concurența privată.
Părintele Mihai Porfiroiu, „ostenitorul” agenției de turism: „Un pelerinaj în zona Balcanilor, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Croația. 11 zile, aproximativ 900 de euro. O călătorie care ar trebui să ne odihnească, atât sufletește, cât și trupește.”
Sunt inclusiv croaziere pe Nil, iar preoții însoțesc grupuri și în Iordania, Peninsula Sinai, Bulgaria ori Georgia, cu rol de ghizi. Dar și la mănăstirea Prislop, Necula sau Sâmbăta de Sus.
Părintele Lucian Apopei, purtător de cuvânt: „Pelerinaje de o zi, în țară, 180 de lei, până la pelerinaje mai mari, de 9 zile, chiar până în Egipt, unde prețul poate ajunge până la 1300 de euro.”
Din Capitală, cel mai ieftin poți ajunge la mănăstirea Pantocrator, cu 95 de lei.