In ziua lor libera, romanii au dat barurile pe sali cu exponate. Ce muzee si-au tinut vineri portile deschise

15-08-2014 19:52

Multe muzee au fost deschise vineri, desi oficial este zi libera. Iar cei care nu s-au racorit la mare, munte, sau piscina s-au refugiat de canicula in racoroasele sali cu exponate.

Au existat, si exceptii: Muzeul National de Arta al Romaniei, din Bucuresti, a afisat langa portile inchise si articolul de lege care ii permite sa nu primeasca vineri vizitatori. Tour-operatorii ce aduc turisti straini au avertizat in repetate randuri ca inchiderea muzeelor in zi de sarbatoare afecteaza imaginea noastra in lume. In plus, institutiile pierd bani, pentru ca numarul de vizitatori s-ar putea dubla.

Statul a decretat in 2008 ca pe 15 august nu se lucreaza. Si cei de la Muzeul National de Arta asa au si facut.

Alina Patru, responsabil comunicare MNAR: "Din pacate, muzeul nu are posibilitatea sa plateasca ore suplimentare personalului de paza si supraveghere, si din cauza lipsei de personal nu este posibilitea nici sa le acordam zile libere in contul celor muncite."

Alte muzee au gasit totusi solutii. Muzeul National de Istorie, Muzeul Satului, Muzeul Taranului Roman sau Muzeul Antipa.

Luis Popa, director muzeul Antipa: "Motivul este ca, evident, intr-o zi libera si publicul nostru este liber si poate veni sa viziteze muzeul. Nu este o lipsa de respect fata de angajatii nostri, dar incercam sa ne aliniem cu muzeele de traditie din restul lumii, care au foarte putine zile cand tin inchis."

Nicoleta Konig, muzeograf - muzeul National de Istorie: "De data asta chiar am avut doua grupuri mari de straini greci si italieni, astazi a fost chiar o decizie inteleapta sa tinem muzeul deschis. Chiar m-am bucurat sa vad si romani care viziteaza institutii culturale, si mai putin terase si puburi. Cei care lucreaza in ziua respectiva recupereaza."

Iar turistii au fost recunoscatori.

Tony, turist din Taiwan: "Nu are rost sa mergi sa irosesti timpul pe bere cand esti intr-o tara straina. Ar trebui sa profiti si cultural. Am vizitat Muzeul Satului si Palatul Parlamentului astazi. Am baut si o bere cu amicii, dar imi place totusi sa variez activitatile."

Administratorii Muzeul Taranului Roman au lasat vineri deschis la solicitarea strainilor.

Imediat dupa Sarbatoarea de Paste de anul acesta, mai multi turisti straini s-au plans ca multe obiective importante de la noi sunt inchise in zi de sarbatoare, in timp ce la ei in tara sunt deschise.

Nu trebuie sa fim prea destepti ca sa ne dam seama ca produsul turistic contine si o parte de obiective precum muzeele care, daca lipsesc, compromit intregul produs”, explica Dragos Anastasiu, reprezentantul grupului german TUI in Romania.

"De Paste, Craciun si alte sarbatori, muzeele trebuie, de asemenea, sa fie deschise. De fiecare data, in aceasta perioada, turistii straini fac reclamatii, cer banii inapoi si spun ca nu mai vin data viitoare", adauga si Gheorghe Fodoreanu, de la agentia Invitation Romania.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26