In Romania nici comertul cu carne de melc nu mai merge
Mai moare un mit pentru romanii care sperau sa scape de saracie si sa isi deschida o afacere micuta. S-a dus de rapa si comertul cu carne de melc.
Recesiunea aproape ca a inchis unica fabrica certificata din Europa de Est, aflata la Teliu, in judetul Brasov. Ultimele luni au fost dezastruoase pentru actionari, care spun ca nu mai pot suporta costurile de productie si salariile angajatilor.
In primavara, proprietarii de la Teliu inca incercau sa salveze aparentele. De atunci insa afacerea a inceput sa mearga in ritm de melc. Exporturile sunt rare si nici restaurantele de lux nu i-au mai cerut pe "incornorati". In lipsa de comenzi personalul s-a tot redus.
Cu toate ca preturile sunt sub cele practicate in toata Europa, iar oferta variata, amatorii de delicatese nu mai apar la orizont.
Ferma de la Teliu livreaza cel mult 200 de caserole pe saptamana, fata de perioada de varf cand vindea peste 1000.
Oamenii sunt disperati.
Bazele afacerii au fost puse, optimist, in urma cu trei ani cand 250 de fermieri, care cresteau melci certificati BIO, au pus mana de la mana si au deschis o linie de prelucrare luand mai multe credite de la banca. Adunate, acum datoriile lor trec de 1.300.000 de euro.