In Maramures a venit deja Craciunul. Imaginile cu carnati si sarmale interzise celor care tin post
Craciunul a venit mai repede in Maramures. Ulitele Muzeului Satului din Baia Mare au rasunat de colinde, iar mirosul de carnati, jumari, sarmale cu mamaliguta si vin fiert i-a innebunit pe ce care mai au de respectat cateva zile de post.
Si cum bunatatile au fost gratis absolut toata lumea a mancat pe saturate, si a mai luat si la pachet.
Toti cei care au vrut sa vada cum sarbatoresc maramuresenii Craciunul si cum arata satul de odinioara au aflat astazi pe viu. De dimineata cei mai vrednici au taiat porci si au pregatit fel si fel de bucate.
S-au preaparat carnati, caltabosi, jumari dar si clasica tocanita de porc. Nu au lipsit de pe mese nici sarmalele colaceii si vinul fiert.
Un alt bucatar amator, din Somcuta Mare a taiat grasunul asa cum a invatat el de la parinti si bunici.
"Facem jumari, cartabos, carnati si tocanita de porc cu mamaliga. Pentru toti pofticiosii, cam 300 de persoane cred ca putem hrani. Totul este gratis"
Descopera producatorii locali pe saptamanaromaneasca.ro
"Cel mai bun cozonac cu nuca, cornulete. De toate pentru toate gusturile. Sunt pregatite cam de 2 zile. Intr-o zi facem blaturile si a doua zi cremele. Cam asa arata un platou. De toate pentru toti. Toate natural 100%. Cu oua de casa, miere de albine."
Gospodinele nu si-au tras deloc sufletul si au facut platouri dupa platouri.
Un astfel de moment ar fi fost unul ratat fara colindatori. Imbracati in port traditional sau costumati in urs ori capra acestia le-au adus aminte oaspetilor de obiceiurile de alta data din zona Maramuresului.