In Joia Mare, in cateva biserici din tara, preotii au spalat picioarele unor copii sarmani
Crestinii ortodocsi se pregatesc zilele acestea pentru cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii, Invierea Domnului. In Joia Mare, in cateva biserici, preotii au spalat picioarele unor copii sarmani, iar gospodinele au incondeiat oua.
Intr-un sat din Alba, asa cum cere traditia, barbatii au oferit Bisericii painea si vinul din care se vor face Pastile pentru toti localnicii.
La catedrala Arhiepiscopala din Galati, la finalul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Casian s-a dezbracat de straiele bisericesti si a ingenunchiat in fata a 12 copilasi de la un centru de plasament. Le-a spalat si le-a sarutat picioarele, asa cum a facut Mantuitorul cu apostolii sai, inainte de Cina cea de Taina.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Cei mici au fost extrem de impresionati, mai ales ca la final au primit sosete si pantofi noi.
In Timisoara, dupa ce miercuri au petrecut, joi, gospodinele s-au pus pe treaba, ca doar e Joia Mare.
Zi in care, potrivit credintei populare, se vopsesc ouale pentru ca rezista mai mult. Doamna Nicoleta le-a fiert in apa cu foi de ceapa.
Apoi, da frau liber imaginatiei cu ajutorul frunzelor culese din gradina.
Ouale sunt "mangaiate" cu putina grasime, pentru luciu. Cea care le-a pictat, le asezat frumos intr-un cos, unde vor ramane pana in noaptea Invierii, cand vor fi sfintite.
In judetul Alba, barbatii din satul Vinerea, care au sau vor implini anul acesta 60 de ani, au oferit Bisericii painea si vinul din care se vor face Pastile pentru toti localnicii.
Bucatele au fost sfintite dupa procesiunea in care toata suflarea satului a defilat in straie de sarbatoare.
Painea adusa in biserica se va taia cubulete sambata dimineata. Tot atunci va fi inmuiata in vin, iar in noaptea de inviere va fi oferita credinciosilor.